Külföld

Újabb diplomáciai hibát követett el Joe Biden adminisztrációja

Alábecsülték a reakciókat

Reménytelenül próbálja helyreállítani Washington és Párizs kapcsolatát az amerikai vezetés. Sajtóértesülések szerint a Biden-adminisztráció elszámolta magát, amikor alábecsülte azt, hogyan fog reagálni Franciaország arra, ha kihagyják az Egyesült Államok által vezetett új csendes-óceáni szövetségből.

A hírek szerint a francia vezetés továbbra is elzárkózik a Joe Bidennel való egyeztetéstől. A brit Telegraph szerint az afganisztáni kivonulás után újabb nagy diplomáciai hibát követett el Biden, hiszen Franciaország az egyik legrégebbi szövetségese az Egyesült Államoknak, amelyet a többi európai állammal egyetemben még jobban elidegenít az országtól.

Emmanuel Macron francia elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök eközben telefonon folytatott megbeszélést, ami után bejelentették, hogy közösen kívánnak fellépni a mindenki számára nyitott indiai-csendes-óceáni térségben. A jövőben egyébként India is szeretné fejleszteni tengeralattjáró flottáját. A Fülöp-szigetek is üdvözölte az AUKUS létrehozását, Japán pedig azt sürgette, hogy az Európai Unió élesebben lépjen fel Kínával szemben.

Kapcsolódó írásaink