Külföld

Tovább folytatódik a diplomáciai válság

Romló kapcsolatok

Franciaország elhalasztotta az Egyesült Királysággal tartandó biztonsági csúcstalálkozót az ausztrál tengeralattjárók miatt kialakult diplomáciai konfliktus miatt.

A brit védelmi miniszter, Ben Wallace és francia kollégája, Florence Parly Londonban tárgyalt volna, valamint egy kétnapos angol–francia tanácsülést tartottak volna, de ezt most határozatlan időre elhalasztották. A francia vezetés viszont tagadta azokat a sajtóhíreket, miszerint az ország azért lobbizna, hogy állítsák le az EU és Ausztrália közötti kereskedelmi megállapodás tárgyalásait.

Az EU külügyminiszterei helyi idő szerint kedden New Yorkban tárgyaltak a brit–amerikai–ausztrál védelmi paktumról, az ENSZ-közgyűlés keretében – jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője. Még hétfőn Észak-Korea élesen bírálta a háromoldalú védelmi és biztonsági partnerséget.

Phenjan veszélyesnek nevezte az AUKUS kezdeményezést, amely fel fogja borítani az ázsiai–csendes-óceáni térség biztonsági egyensúlyát, és fegyverkezési versenyt fog elindítani. A phenjani vezetés gondosan tanulmányozza a megállapodást, és megfelelő ellenintézkedéseket fog tenni egy észak-koreai külügyi tisztviselő szerint.

Kapcsolódó írásaink