Külföld

Jövőre újra ránk erőltetnék a régi javaslatot

Visszatérnek a migránskvóták

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke jövő év áprilisára várja az egy éve bemutatott európai migrációs paktumról való megállapodást.

A politikus úgy nyilatkozott, a francia választások után egy nagyon gyors tárgyalási folyamatot és megállapodást terveznek, mivel a politikai lendület ehhez most adott. Szkínász a legnagyobb ellenállásra az eurófób jobboldal és az eurófób baloldal részéről számít, mivel szerinte az első csak határokat akar, míg a másik semmilyen határokat nem ismer el. A migrációs paktum egyrészt megerősítené az Euró­pai Unió határait, másrészt viszont elfogadná azt, hogy az illegális migránsok kérelmeik elbírálását helyben, valamelyik EU-tagországban várják meg.

Így a kérelmek elutasítása után a bevándorlóknak csak elenyésző része kényszerülne elhagyni az unió területét, mivel a legnagyobb kibocsátó országokkal nem létezik hatékony visszatelepítési megállapodás. A paktum továbbá újraélesztené a régi migránskvóta-rendszer mechanizmusát, amit a V4-ek mellett Ausztria is elutasít. Az új dán törvénnyel kapcsolatban, amely a migránsok kérelmeit Európán kívül bírálná el, a bizottság alelnöke úgy nyilatkozott, Európa nem szervezheti ki másokhoz a saját problémáit.

Kapcsolódó írásaink

Bűnözőket is evakuált a német hadsereg

ĀElérte a járvány előtti szintet a Törökország felől az unióba érkező migránsok száma, Margarítisz Szkínász szerint a közösség felkészültebb, mint 2015-ben volt