Külföld

Fokozódhatnak a Magyarország elleni összehangolt támadások a közeljövőben

Pegasus-művelet

A legfrissebb, idei tapasztalatok azt mutatják, hogy a nemzetközi nem kormányzati szervezetek, azaz NGO-k egymással összefonódó, önálló hatalmi komplexumként lépnek fel Magyarország ellen – állapította meg Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója új elemzésében.

Békés szerint a nemzetközi sajtónak a Pegasus nevű, okostelefonok feltörésére használt kémszoftverrel kapcsolatos cikksorozata az első alkalom, amikor egyértelmű bizonyítékot kaptunk arra, hogy Magyarország megtámadása egy globális hálózat nem állami eszközeivel megy végbe, amelyet vagy saját akaratából alkalmaz, vagy megbízásra dolgozva, kiszervezik neki.

„De bárhogy is legyen, annyi biztos: a Pegasus-művelet egy olyan titkosszolgálati manőver volt, amelyet nemzetközi nem kormányzati (fedő)szervezetek hajtottak végre” – fogalmazott. Békés szerint az ügy lehetett egyfajta teszt, főpróba vagy afféle éles, de korlátozott haditechnikai bemutató is.

„A Pegasus-művelet annak tesztelésére is irányulhatott, hogy miként tudnak a nemzetközi nem kormányzati szervezetek és a globális média, valamint mindezek helyi kliensei együttműködni egy támadás során” – magyarázta a szerző, aki szerint a stratégiai cél az volt, hogy a magyar állam védelmi apparátusát elbizonytalanítsák, dekonspirálják, és ezen keresztül destabilizálják Magyarországot.

Békés Márton – aki egyúttal emlékeztetett a 2022-es választások közeledtére és a támadások sűrűsödésére – Horváth Józsefet, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját idézve rámutatott: „A Pegasus-ügy legfőbb hazai mozzanata, hogy bedobtak egy labdát külföldről a magyar térfélre, ezt csapta le a hazai ellenzéki média; a gyorsaság, az összehangoltság is azt mutatja, megtervezett politikai akcióról van szó.”

Kapcsolódó írásaink

Operatív főpróba: A Pegasus-művelet

ĀA legfrissebb tapasztalatok azt mutatják, hogy az NGO-k önálló hatalmi komplexumként lépnek fel Magyarország ellen - mutat rá a XXI. Század Intézet elemzése