Külföld

Fej-fej mellett haladnak a liberálisok és a balratolódott konzervatívok a ma zajló kanadai választásokban

Cenzúrázzák a nemzetieket

A véleménykutatások szerint más-más értelemben, de a két legerősebb kanadai párt mindkét vezetője komolyan elszámolhatta magát a ma megtartott választások stratégiájának szempontjából.

Fej-fej mellett haladnak a liberálisok és a balratolódott konzervatívok a ma zajló kanadai választásokban
Maxime Bernier
Fotó: AFP

Elsősorban a kormányzó Liberális Párt vezetője, Justin Trudeau követhetett el elhamarkodott lépést eleve azzal, hogy egy pártjának kedvező felmérésre támaszkodva előrehozott választásokat írt ki. Ezt azzal a céllal tette, hogy kisebbségi kormánya számára megszerezze a többséget a kanadai parlamentben. A legutóbbi felmérések szerint ez nem csak, hogy nem sikerül neki, de egy százalékpontot veszíthet is a 2019-es eredményhez képest.

A másik hibás lépést úgy látszik Erin O’Toole, a Konzervatív Párt vezetője követte el, amikor a választási hajrában megtartott televíziós vitákban gyakorlatilag teljesen átvette a liberálisok politikai programját, és a klímaváltozás mellett az LMBTQ jogokért való harcot tette politikájának központjába. A konzervatívok, akik egy ideje vezettek a liberálisokkal szemben, ezzel veszíthettek hagyományos szavazóik számából, aminek következtében a liberálisok, még ha csak egy százalékkal is, de újra átvették a vezetést a véleménykutatásokban.

A konzervatívok balratolódásának a jelek szerint már megvan a nyertese is, a Maxime Bernier által vezetett új Kanadai Néppárt, akik nemzeti konzervatív témáikkal a szavazók hat százalékát szerezhetik meg. Bernier viszont arról panaszkodott, hogy felszólalásai, euró­pai konzervatív politikusokhoz hasonlóan, rendkívül kevés teret kapnak a kanadai médiákban, és a jelöltek is állandó letiltásokkal küzdenek a közösségi oldalak felületein.