Külföld

Az osztrák kancellár védelmébe vette Magyarországot és Lengyelországot

Sebastian Kurz osztrák kancellár védelmébe vette Magyarországot és Lengyelországot az uniós jogállamisági vitában.

Az osztrák kancellár védelmébe vette Magyarországot és Lengyelországot
Sebastian Kurz osztrák kancellár
Fotó: AFP/dpa/Michael Kappeler

„Helytelen, hogy mindig csak Magyarországról és Lengyelországról beszélünk” - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár a német Funke Médiacsoportnak és a francia Ouest-France napilapnak az osztrák online média - mások mellett a Die Presse, a Der Standard, az orf.at és az oe24 - vasárnapi beszámolói szerint.

Az osztrák kancellár méltányosabb hozzáállást szorgalmaz Magyarország és Lengyelország tekintetében az uniós jogállamisági vitában. Úgy véli, a jogállamiság és az európai alapértékek megtartása döntő fontosságú az Európai Unió fennmaradása érdekében, de ezek minden államra egyformán érvényesek.

Kurz az elmúlt években többször bírálta az Európai Uniót különböző témakörökben. Többek között szóvá tette a tagállamok kettős mércével való megítélését. Egy 2019-es - a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)-nak adott - interjúban a „helyenként meglévő nyugati arroganciáról” beszélt a kelet-európaiakkal szemben. „Európa-ellenes gondolkodásmód” nemcsak Kelet-Európában, hanem nyugaton is előfordul - mondta akkor.
 

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány politikai strómanja Karácsony

ĀHétértékelő. Hiába az ügyes hatalomtechnika és a rengeteg háttéralku, a baloldal kormányzásképtelen, még az előválasztásnak nevezett színjátékot sem tudták normálisan megszervezni