Belföld

Egyre nagyobb csapatokban ostromolják a határzárat

Megdöbbentő videót tett közzé szombaton a kormány közösségi oldala „Migránsok a déli határzárnál” címmel.

Egyre nagyobb csapatokban ostromolják a határzárat
Fotó: Magyarország Kormánya Facebook

A felvételeken látható, amint fiatal férfiak nagyobb csoportjai létrákkal felszerelkezve igyekeznek átjutni a kerítésen, s az is látszik, amint feltűnnek a fegyveresek, hogy megakadályozzák őket ebben.

Több mint ezer határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

Ezerharminchat határsértővel szemben intézkedtek rendőrök és katonák péntektől vasárnapig - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 437, szombaton 246, vasárnap 343 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron katonák és rendőrök. Emellett elfogtak tíz határsértőt, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

„A katonák és a rendőrök teszik a dolgukat” – fűzte hozzá videójához a kormány. A Police.hu összesítése szerint egyébként szombaton összesen 246 határsértőt tartóztattak fel az ország területén és 128 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben. A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során iraki, szír, líbiai, afgán, iráni, palesztin, valamint pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Embercsempészekkel szemben is több esetben kellett intézkedni, szombat hajnalban a bonyhádi rendőrök Bogyiszló térségében állítottak meg egy járművet, amelyet egy magyar férfi vezetett, és hét, magukat szír állampolgárnak valló személyt szállított. A járművezető adatainak ellenőrzésekor az is kiderült, hogy soha nem volt vezetői engedélye. Szombat este Kalocsa belterületén állítottak meg egy gépkocsit, amelyet egy iráni nő vezetett, a járműben még három külföldit találtak, akik afgán állampolgárnak vallották magukat.

Tegnap hajnalban egy német rendszámú kisteherautót akartak ellenőrizni, ám az továbbhajtott, végül Petőfiszállás térségében sikerült megállítani, a raktérben tizenhét afgán határsértőt találtak. Egy Dusnok közelében feltartóztatott, osztrák rendszámú járműben öt afgánra bukkantak. Dunavecsénél tegnap reggel ellenőriztek a rendőrök egy gépkocsit, amelyet egy cseh férfi vezetett, a járműben egy jemeni férfi, valamint öt szír határsértő tartózkodott.

Kapcsolódó írásaink