Külföld

Stabil a német szociáldemokraták előnye

Szavazatokért küzd a CDU/CSU

Egyelőre nem hozta meg gyümölcsét a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) törekvése a szavazók meggyőzésére a ZDF csatornán közölt felmérés eredménye szerint.

Stabil a német szociáldemokraták előnye
Olaf Scholz
Fotó: AFP/dpa/Kay Nietfeld

A mérés alapján a CDU/CSU támogatottsága bő egy héttel a szövetségi parlamenti választás előtt változatlanul 22 százalékon áll. A legnépszerűbb továbbra is a szociáldemokrata SPD 25 százalékkal. A Zöldek egy százalékpontot veszítve 16 százalékon állnak. A liberális FDP és a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága 11–11 százalékos, a posztkommunista Die Linkére a németek hat százaléka szavazna.

A kancellárjelöltek közül továbbra is az SPD-s Olaf Scholz a legnépszerűbb, a felmérés alapján 67 százalék voksolna a szociáldemokrata politikusra, ha közvetlenül lehetne szövetségi kormányfőt választani. A CDU/CSU jelöltjére, Armin Laschetre 29 százalék, a Zöldek politikusára, Annalena Baerbockra 26 százalék szavazna. Berlinben szeptember 26-án a képviselőház összetételéről is döntenek, ebben a versenyben fej fej mellett áll az SPD (21 százalék) és a Zöldek (20 százalék). A CDU a harmadik 17 százalékkal.

Kapcsolódó írásaink