Külföld

Biden elnök nem aggódik a határokért

Az Egyesült Államok szuverenitását és biztonságát védőknek egyre jobban meg van kötve a kezük, míg a baloldali politikusok a maguk hasznára fordítják a káoszt

A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció gyakorlatilag kivonult az Egyesült Államok déli határairól, átadva azt az embercsempészeknek és kábítószer-kereskedőknek. Ennek ellenére a Republikánus Pártban sincs meg a kellő elszántság, hogy a baloldal szította anarchiának hatékonyan ellenálljanak.

Biden elnök nem aggódik a határokért
A migránsokat már nem képesek feltartóztatni a határőrség erői
Fotó: AFP/Getty Images/John Moore

A jelek szerint az összeomlás széléről egyenesen a szakadékba zuhant az Egyesült Államok migrációs politikája, az ország déli határain kialakult helyzet felett már nemcsak a határőrség túlterhelt tisztviselői, de Joe Biden elnök adminisztrációja is szinte teljesen elvesztette ellenőrzését. A Texas állambeli Del Rio közelében elhelyezkedő határ menti híd alatt például egyetlen nap alatt négyezerről nyolcezerre duzzadt a határt illegálisan átlépni készülők száma, ennek ellenére a kormányzó Demokrata Párt inkább ösztönzi a migrációt, mintsem  megakadályozná azt.

A texasi híd alatt felgyülemlett, főleg Haitiból érkező migránsok ezrei csak jelképe annak az egész déli határt érintő anarchiának, amely Joe Biden elnökké avatása óta egyre fokozódik, és amelyet az ennek kezelésével megbízott Kamala Harris alelnök egyszerűen ignorál. Augusztusban az amerikai határőrök több mint 200 000 migránst regisztráltak, de szakértők szerint ez csak töredéke a valódi számnak.

Közben a válság következményei már jól láthatók: a határ menti államok sürgősségi osztályai hónapok óta a kapacitásuk felett működnek, a feltartóztatott kábítószerek, főleg a fentanyl, mennyisége a tavalyi magas adatokhoz képest is megkétszereződött. Évente mintegy  100 000 amerikai hal meg kábítószer túladagolásban, ez a szám a drogok árának esése következtében várhatólag megugrik.

Ettől eltekintve demokrata párti politikusok, baloldali jogászok és emberi jogi szervezetek mindent megtesznek azért, hogy a már illegálisan bejutott migránsok kiutasítását ellehetetlenítsék. Csütörtökön egy szövetségi bíró leállította a Donald Trump elnöksége óta még érvényben levő úgynevezett 42-es cikkely alkalmazását, ami lehetővé tette az országba illegálisan belépő családok kiutasítását. A döntés a Soros György által is támogatott abortusz, LMBTQ-jogok és bevándorláspárti radikális baloldali Amerikai Polgári Jogok Uniójának panaszát követően történt.

A bevándorlási politikánál kulcsfontosságú annak az egyensúlynak fenntartása, amely a migránsok érdekeit a befogadó társadalmak érdekeivel összevetve határozza meg. Hogy ez az egyensúly Joe Biden elnök hatalomra jutása óta felbomlott mutatja az is, hogy a Demokrata Párt az országban tartózkodó több, mint nyolcmillió illegális bevándorló számára amnesztiát tervez adni.

Ezt a jelenlegi erőviszonyok tudatában levő, de ugyancsak irányt vesztett republikánusok sem ellenzik, csak azt a módosítást javasolják, hogy az amnesztia ne vonatkozzon a szervezett bűnbandák tagjaira, és a súlyos bűncselekményekért elítéltekre. Baloldali politikusok szerint viszont ez is túl embertelen megkötés lenne, mert, ahogy Zoe Lofgren demokrata képviselőnő fogalmazott, ez szembe menne az „emberi infrastruktúrát” célzó befektetéseknek, és veszélyeztetné ennek gazdasági előnyeit.

A mesterségesen fokozott migránsinváziót bírálók viszont rámutatnak arra a tényre, hogy a bevándorló hátterű szavazók túlnyomó többsége a demokratákra adja le szavazatát, és ők ezt az „emberi infrastruktúrát” politikai célokra használják majd fel, hogy a hatalmi viszonyokban végérvényesen fölénybe kerülhessenek. Egyszerűbben kifejezve, az európai baloldalhoz hasonlóan megváltoztatják az Egyesült Államok etnikai összetételét azért, hogy választásokat nyerjenek.

Trump nem tudott a Kínát segítő hívásokról

Mark Milley tábornok telefonhívásairól nem volt tudomása Donald Trumpnak, áll az előző amerikai elnök nyilatkozatában. Az elmúlt napokban nagy port kavart fel az Egyesült Államokban a New York Post szerzőjének új könyve, amelyben arról ír, hogy Mark Milley az amerikai hadsereg főparancsnoka titokban egyeztetett a kínai hadsereggel arról, hogy figyelmeztetni fogja őket, ha Trump esetleg támadást rendelne el az elvesztett választást követően.

Donald Trump az ügyben legutóbb kiadott közleményében azt írta, hogy Milley nagyon veszélyes helyzetbe hozta az Egyesült Államokat, továbbá, hogy Hszi Csin-Ping felhívta volna őt, mivel jól ismerte a helyzetet. Joe Biden csak azért nem akarja felelősségre vonni hadbíróság előtt a tábornokot, mert akkor kiderülnének a Biden-adminisztráció titkai – folytatódik a közlemény. Továbbá a volt elnök azt is leírja, hogy sohasem akarta megtámadni Kínát, és ezt a kínai vezetés is tudta.

Emlékeztetett arra, hogy ő volt évtizedek óta az első olyan amerikai elnök, aki nem indított egyetlen újabb háborút sem. A botrány kirobbanása óta több republikánus politikus is arra szólította fel a Biden-adminisztrációt, hogy bocsássák el Milley-t, valamint induljon ellene eljárás hazaárulás vádjával hadbíróság előtt. Eközben a demokraták Milley-t hősként próbálják beállítani, aki megakadályozott egy atomháborút.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink

Szüntelen migránsözön

ĀAugusztusban több mint kétszázezer migráns érkezett az Egyesült Államok déli határához, az illegális határátlépéssel próbálkozó bevándorlók 49 százaléka egyedülálló felnőtt volt