Külföld

Az európaiak nagy része szerint vége a német aranykornak

Jelentős szerepe lehet az AfD-nek a jobboldal átalakításában

Az uniós polgárok nagy része megbízik az ősszel visszavonuló Angela Merkelben, ugyanakkor úgy véli, Németország nem képes kezelni az unió és más nagyhatalmak közötti kapcsolatokat. A németek negyven százaléka pedig még mindig nem tudja, melyik pártra szavazzon a Bundestag-választáson.

Kevesebb mint két héttel a szep-tember 26-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választások előtt a németek többsége még mindig nehezen tudja elképzelni országát Angela Merkel kancellár nélkül. Nagy szerepet játszik ebben kormányfő elmúlt 16 évben mutatott politikája.

Az European Council on Foreign Relations (ECFR) think tank felmérése szerint az uniós polgárok is megbízható, Európa-párti hatalomnak tekintik Németországot a kancellár politikájának köszönhetően. Amennyiben létezne ilyen poszt, a megkérdezettek 41 százaléka a német kancellárt választaná meg az EU elnökének, ha Emmanuel Macron lenne a másik jelölt. A francia elnökre a megkérdezettek 14 százaléka voksolna.

Az uniós polgárok nagy aránya ugyanakkor nem bízik abban, hogy Németország képes kezelni az unió és más nagyhatalmak közötti kapcsolatokat. A megkérdezettek 34 százaléka, a magyarok 50, az osztrákok 52 százaléka szerint Németország már túl van az aranykorán.

A német választópolgárok 40 százaléka továbbra sem tudja, kire szavazzon a Bundestag-választásokon – derül ki a Frankfurter Allgemeine Zeitungban közölt felmérésből. Az Allensbach közvélemény-kutató intézet által készített vizsgálat alapján a bizonytalanok 63 százaléka szerint egyik kancellárjelölt sem elég meggyőző, 56 százalék számára egyik párt sem tűnik jó választásnak.

A Bloomberg összeállítása szerint a koronavírus-válság segített megerősíteni a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt pozícióját az országban. Az üzleti lap úgy véli, miközben a kormányzó jobbközép CDU/CSU pártszövetség egyre népszerűtlenebb, az AfD jelentős szerepet játszhat majd a német jobboldal átalakításában.

Az állampolgárok kérdezhették szerdán az ARD csatorna műsorában a CDU/CSU pártszövetség kancellárjelöltjét, Armin Laschetet. A kérdezők között volt a Die Welt közlése szerint két baloldali aktivista is, akiket egy, a német közmédiával kapcsolatban álló ügynökség készített fel a műsorra.

Zsinagóga ellen tervezett merényletet egy szíriai fiatal

Iszlamista merényletet akadályoztak meg a német hatóságok Észak-Rajna–Vesztfália tartományban. A Der Spiegel szerint egy Hagenben élő, 16 éves szíriai fiú pokolgépes merényletet tervezett a helyi zsinagóga ellen. Szerda este fogták el a rendőrök, akik további három embert is őrizetbe vettek.

A hatóságokat egy külföldi hírszerző szervezet figyelmeztette, hogy a fiú a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm kipúr alkalmából tartott ünnepség alatt tervezi végrehajtani a támadást. A tartományt vezető Armin Laschet kereszténydemokrata kancellárjelölt azt mondta, mindent megtesznek a tervezett támadás mögött álló hálózat felderítése érdekében. Hozzátette, hogy aki nem hajlandó integrálódni, és merényletre készül, azt el kell távolítani az országból.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

Folytatódott Olaf Scholz menetelése

ĀLaschet támadásai ellenére is a szociáldemokrata politikus nyerte a kancellárjelöltek második televíziós vitáját, Baerbock a Der Spiegel szerint elvesztette a csatát