Külföld

Buktak a liberális norvég konzervatívok

Elhagyták választói a baloldalra sodródott pártokat

Komoly kudarccal végződtek a norvég parlamenti választások a konzervatív koalíció számára. Erna Solberg norvég miniszterelnök hétfő este elismerte választási vereségét, és gratulált Jonas Gahr Storénak, a szociáldemokrata Munkáspárt vezetőjének a kormányváltáshoz szükséges világos többségéhez.

A 2013 óta hatalmon lévő kormányfő kijelentette, hogy le fog mondani, de rendkívül büszke arra, amit a kormányzó Konzervatív Párt elért az utóbbi években. A 61 éves Jonas Gahr Store a maga részéről hangsúlyozta, hogy a balközép ellenzéki blokk nyerte meg a parlamenti helyek többségét, ezért készek koalíciós kormányt alakítani a Munkáspárt hagyományos partnereivel, a Centrum Párttal és a Szocialista Baloldallal.

Store egyben megköszönte politikai riválisának, Solbergnek a nyolc év hivatalban töltött ideje alatt elért eredményeket. „Jó és állhatatos miniszterelnöke volt Norvégiának” – hangsúlyozta Store, aki szerint Solberg biztonságosan átvezette az országot több nehéz válságon. A vasárnap és hétfőn tartott parlamenti választáson az ellenzéki blokk száz mandátumot szerzett a 169 fős norvég parlamentben.

A norvég konzervatív koalíció veresége több más európai konzervatív párt sorsához hasonlóan a jobbközép politikai balra sodródásának egy immár ismert eredménye. A szintén liberális elveket befogadó Európai Néppárt partnerpártja, a norvég Konzervatív Párt semmilyen hatékony rendelkezéssel nem próbálta kezelni az országba a világjárvány alatt is tömegesen érkező migránsok problémáját, és a radikális baloldal által pártfogolt genderideológiák terén is szinte megkülönböztethetetlen volt riválisaitól.

Kapcsolódó írásaink