Külföld

Amerikai professzorok tiltakozása

A szólásszabadság és tudás bástyái helyett a nyugati egyetemek az áldozatkultusz fellegvárai

Míg a magyar kormányt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körüli viták miatt számos súlyos vád érte, a nemzetközi fórumokon szinte semmi visszhangja nincs annak, hogy nyugati egyetemek professzorai tömegesen mondanak fel a szélsőbaloldali nézetek térnyerése miatt.

Ilyen volt múlt héten Peter Boghossian, az amerikai Portland State University professzorának esete is, aki nyilvános levélben jelentette be felmondását. Ezt azzal indokolta, hogy egyeteme egy társadalmiigazságosság-gyárrá vált, ahol az intellektuális kutatás immár lehetetlen. Úgy vélekedett, a tudás helyett a sértődöttség kultúrája vette át a teret, és az oktatási intézmény vezetősége is teljesen lemondott az egyetem igazságkereső küldetéséről.

Ehelyett az eltérő nézetek összeférhetetlenségét hirdetik, ami ahhoz vezetett, hogy a diákok félnek nyíltan és őszintén beszélni, állította. Úgy fogalmazott, az egyetem lépésről-lépésre ellehetetlenítette az értelmiségi munkát, és a szabad gondolkodás bástyája mára csak faji kérdésekkel, nemi különbségek elemzésével és az áldozati szerep boncolgatásával képes foglalkozni, aminek végtermékei a megosztottság és a vélt sérelmek.

Hozzátette, egyetemén a diákok nem gondolkodni tanulnak, hanem utánozni bizonyos ideológusok erkölcsi meggyőződését. Boghossian esete egyáltalán nem egyedi, júliusban például a City University of New York ötven, többségében zsidó származású professzora jelentette be kilépését szakszervezetükből egy Izraelt elítélő, antiszemita indíttatású szélsőbaloldali nyilatkozata miatt. Egyikük az amerikai zsidó professzorok mai helyzetét a harmincas évek német egyetemeinek viszonyaihoz hasonlította.

Kapcsolódó írásaink