Külföld

A lengyel az egyik legboldogabb nemzet az Európai Unióban

Eurostat-felmérés

Az Európai Unió egyik legboldogabb országa Lengyelország egy uniós felmérés szerint. Az Eurostat által nyilvánosságra hozott eredmények szerint a lengyelek általános elégedettsége az egyik legnagyobb az unióban, a 78 százalékuk ebben a kategóriában azt válaszolta, hogy boldog, ez magasabb, mint a 73 százalékos EU-s átlag.

A legboldogabbak a közösségben az írek voltak 81 százalékos eredménnyel, a legalacsonyabb eredményt pedig Bulgária érte el, csupán 54 százalékkal. Emellett Lengyelországban az egyik legalacsonyabb a krónikus depresszióban szenvedők aránya, a népesség 4,2 százaléka küzd a betegséggel, ami jóval alacsonyabb az unió-ban átlagos 7,2 százaléknál. A kutatás szerint az egyik legfontosabb ok a magas közbiztonság, az országban például az egyik legalacsonyabb az aránya azoknak, akik félnek sötétedés után egyedül sétálni.

A lengyelek több mint 96 százaléka szerint van olyan személy a környezetükben, akire számíthatnak, ha bajba kerülnének, ez három százalékkal magasabb, mint az uniós átlag, ebben a kategóriában Luxemburg a sereghajtó, ahol kevesebb mint 85 százalék válaszolta azt, hogy van olyan személy, akire számíthat. A kutatás azonban azt is kimutatta, hogy a lengyelek többet dolgoznak kevesebb pénzért, mint az Európai Unió átlaga, ugyanis a lengyel munkahét az egyik leghosszabb a kontinensen 40,1 órával, miközben az átlagfizetés még mindig kevesebb mint fele az Európai Unió átlagának. A kutatás szerint a lengyelek egészségi állapota is rosszabb, mint az európai átlag.

Kapcsolódó írásaink