Külföld

„Szándékosan néz félre az Európai Bizottság, ha a nemzeti kisebbségekről van szó”

Szándékosan néz félre az Európai Bizottság, ha a nemzeti kisebbségekről van szó, véli Tárnok Balázs kutató. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) a napokban határozott felhívást intézett az uniós testülethez.

„Szándékosan néz félre az Európai Bizottság, ha a nemzeti kisebbségekről van szó”
Szándékosan néz félre az Európai Bizottság, ha a nemzeti kisebbségekről van szó, véli Tárnok Balázs kutató
Fotó: AFP/Martin Bertrand

Az Európai Bizottság azért hagyja figyelmen kívül a nemzeti kisebbségek problémáit, mert el akarja nyomni a nemzeti és regionális jellegzetességeket, homogenizálni akarja Európa lakosságát – fejtette ki Tárnok Balázs, a University of Notre Dame vendégkutatója a Newsweek amerikai hetilapban megjelent véleménycikkében.

Emlékeztetett, az elmúlt években a brüsszeli testület kilépett a szerződések őre szerepből, jogi eljárásokat indít a közös uniós értékek megsértésére hivatkozva, de csak bizonyos értékek ügyében.

A bizottság, mint írta, rendre a hatáskör hiányára, a saját tehetetlenségére hivatkozik, ha a nemzeti kisebbségeket éri sérelem, de amikor például az LMBTQ-kisebbségért akar kiállni, hirtelen eltűnnek a fenti akadályok. Tárnok szerint a nemzeti kisebbségek elhanyagolásával Brüsszel elpusztítja Európa valódi, örökölt kulturális sokszínűségét, szembemegy az alapító atyák szándékával. Foglalják bele a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmét az Európai Unió alapszerződéseibe az Európa jövőjéről szóló konferenciát követően – kéri a FUEN.

Európa legnagyobb kisebbségi ernyőszervezete – amelynek Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti képviselője az elnöke – erről a vasárnap véget ért trieszti kongresszusán határozott. Álláspontjuk szerint az alapszerződéseknek világosan meg kell fogalmazniuk, hogy a koppenhágai kritériumok nemcsak a csatlakozás előtt álló országok számára kötelező jellegűek, a betartásuk minden tagállam folyamatos kötelessége.

A FUEN arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a nemzeti és nyelvi kisebbségek helyzetének nyomon követését teljes mértékben építse bele a jogállamiság mechanizmusába, és nyújtson támogatást a tagállamoknak a kisebbségvédelem területén rendelkezésre álló legjobb gyakorlatok megosztása révén. Emlékeztettek, hogy a mai napig nem születtek következetes uniós kisebbségvédelmi politikák.

Kapcsolódó írásaink