Külföld

Emberibb jövőt a kisebbségeknek

Nem adják fel a harcot a Minority SafePack támogatói

Történelmi esélyt halasztott el az Európai Bizottság a Minority SafePack elutasításával – mondta Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke.

Üdvözölték határon túli politikusok, hogy az Országgyűlés tegnap határozatban jelentette ki, továbbra is kiáll a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés mellett.

Pánczél Károly, a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, a kezdeményezés előterjesztője tegnapi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy az őshonos kisebbségek ügye nem csupán magyar vonatkozású kérdés, hanem egész Európa ügye, mivel uniószerte 50 millió embert érint. Úgy véli, hogy az Európai Bizottság (EB) a Minority SafePack elutasításával történelmi lehetőséget szalasztott el, hogy konkrét intézkedéseket tegyen az őshonos kisebbségek támogatására. Meglátása szerint a Bizottság döntésével hiteltelenné tette az EPK intézményét, mivel eddig valamennyi kezdeményezést visszautasította. A határozatról való szavazás kapcsán emlékeztetett, hogy egyedül a Demokratikus Koalíció (DK) egyik képviselője szavazott nemmel, míg a DK-frakció további hét tagja nem is vett részt a szavazáson.

Vincze Loránt (RMDSZ) EP-képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke is hibásnak vélte, hogy az EB elutasította a kezdeményezést. Hozzátette, hogy az elutasítást hatalmas nemzetközi felháborodás követte.

A kezdeményezés operatív igazgatója elmondta, hogy a kezdeményező bizottság fellebbezést nyújtott be az Európai Bíróságnál a Bizottság döntése ellen. Kifejtette, hogy formailag és tartalmilag is sok a kifogásolnivaló az elutasító indoklásban.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke úgy fogalmazott, hogy nem egy darab kenyeret, hanem emberibb jövőt szeretnének az erdélyi magyarok és Európa őshonos kisebbségei maguknak.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke azt hangsúlyozta, hogy a Minority SafePack egy kiáltás Brüsszelhez, mert Európában sok helyen nem oldották meg a nemzeti kisebbségek védelmét.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes elnöke tájékoztatott, hogy 19 megyei önkormányzat is hasonló tartalmú állásfoglalást fogadott el, amit elküldenek majd az unió vezető tisztségviselőinek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom