Külföld

Tovább nőtt a szociáldemokrata előny

Söder ismét Németország balratolódására figyelmeztetett, míg Laschet a posztkommunista Die Linke pártot bírálta

Nem mulasztotta el Olaf Scholz bírálását a CSU pártkonferenciáján Markus Söder bajor kormányfő és a CDU-t vezető Armin Laschet sem. A kereszténydemokrata politikusok támadó nyilatkozatai ellenére egyelőre töretlen az SPD népszerűsége.

Veszélyt jelentene Németország számára, ha baloldali kormány alakulna a szep-tember 26-i szövetségi parlamenti választás után – figyelmeztetett Armin Laschet kereszténydemokrata kancellárjelölt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) nürnbergi pártkonferenciáján szombaton. A politikus ismét bírálta szociáldemokrata ellenfelét, Olaf Scholzot, amiért a kancellárjelölt nem zárta ki az együttműködést a posztkommunista Die Linke párttal.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a CDU/CSU pártszövetség egyértelműen elzárkózik mind a Die Linkével, mind a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párttal való közös munkától. A Die Linke célja a NATO feloszlatása, a párt minden jelentős uniós szerződést elutasít, és nem hagyta jóvá a német fegyveres erők bevetését az afganisztáni evakuálás során – sorolta Laschet.

Beszélt arról is, hogy a CDU/CSU-nak a választásig hátra lévő két hétben meg kell győznie a bizonytalanokat arról, hogy az európai utat képviselő pártszövetség a helyes választás. Laschet beszédét hosszú tapssal díjazta a közönség annak ellenére, hogy a CSU tagjai sokkal szívesebben látták volna Markus Söder bajor kormányfőt a pártszövetség kancellárjelöltjeként.

A CSU-t vezető Söder beszédében elismételte, hogy nem akarják Németország balratolódását, és teljes mellszélességgel Armin Laschet mellett állnak. Utalva a pénzügyminiszté-riumban múlt héten tartott házkutatásra, kiemelte, hogy a tárcát vezető Scholz sértve érzi magát azért, mert az ügyészség végzi a dolgát.

Kevin Kühnert, a szociáldemokrata SPD alelnöke a hétvégén a T-online hírportálnak azt mondta, párja esetleges választási győzelme esetén nem zárja ki az együttműködést a Zöldekkel és a Die Linkével.

Két héttel a szövetségi választások előtt tovább növelte előnyét az SPD. Az Insa közvélemény-kutató Bild am Sonntagban közölt felmérésének eredménye szerint a szociáldemokraták támogatottsága 26 százalékos. A CDU/CSU-ra a válaszadók húsz százaléka voksolna, a Zöldek népszerűsége 15 százalékon áll.

Kétezer iszlamista él Németországban

Az afganisztáni eseményeknek következményei lesznek Németországra nézve, legyen szó a migráció vagy a terrorizmus ügyéről – nyilatkozta Peter Neumann terrorizmus-szakértő a hétvégén a Die Weltnek. Neumann, aki a kereszténydemokrata kancellárjelölt, Armin Laschet kampánycsapatának biztonságpolitikáért felelős tagja, úgy véli: a tálibok térnyerésének köszönhetően pozitív hangulat uralkodik az iszlamisták körében, emiatt nőtt a közvetlen terrorfenyegetettség.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal jelenleg körülbelül kétezer olyan Németországban élő iszlamistát tart számon, akik a hatóságok feltételezése szerint képesek lehetnek merénylet elkövetésére. Horst Seehofer belügyminiszter a Funke médiacsoport lapjainak azt mondta, hogy a német hatóságok 2000 óta 23 terrortámadást akadályoztak meg.

(HSz)

Kapcsolódó írásaink