Külföld

Merkel Varsóban elmarasztalta a fehérorosz vezetést

Búcsúlátogatás Lengyelországban

Reményét fejezte ki Angela Merkel, hogy párbeszéd útján meg lehet oldani a lengyel igazságszolgáltatási rendszer miatt Varsó és Brüsszel között fennálló vitákat.

Az ősszel visszavonuló német kancellárt szombaton Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő fogadta Varsóban, Merkel kettejük közös sajtótájékoztatóján arra kérte Fehéroroszországot és Lengyelországot is, hogy segítsenek a két ország határa között rekedt, súlyos humanitárius helyzetbe került embereknek. Az utóbbi hónapokban megnőtt a Fehéroroszországból Lengyelországba, Litvániába és Lettországba érkező migránsok száma.

A három uniós ország azzal vádolja a minszki vezetést, hogy szervezett formában szállítja a migránsokat az Európai Unió külső határára. Merkel szombaton elfogadhatatlannak nevezte a menekültek felhasználását arra, hogy nyomást gyakoroljanak az uniós tagállamokra. A sajtótájékoztatón Morawiecki arról beszélt, hogy a nézeteltérések ellenére jól alakultak a lengyel–német kapcsolatok Merkel hivatali ideje alatt, és köszönetet mondott a német kancellárnak az együttműködésért.

Kapcsolódó írásaink