Külföld

„Arra kértem Ferenc pápát, hogy ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot”

Ferenc pápa Hősök terén tartott miséje előtt a Szépművészeti Múzeumban találkozott Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival, végül a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával.

„Arra kértem Ferenc pápát, hogy ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot”
Ferenc pápa találkozója (j) Orbán Viktor miniszterelnökkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A katolikus egyházfővel való találkozót az intézmény Román Csarnokában tartották, melyet a 2. világháborút követően több mint 70 évig nem láthatott a nagyközönség, három évig tartó felújítást követően, 2018-ban nyitották meg.

Ferenc pápa kíséretében jelen volt Pietro Parolin bíboros-államtitkár és Paul Richard Gallagher érsek, az Államközi Kapcsolatok Részlegének vezetője.

A Vatikán közlése szerint a „szívélyes légkörű” találkozó mintegy 40 percig tartott. A katolikus egyházfő és Magyarország vezetői az egyház magyarországi szerepéről, a környezetvédelem iránti elkötelezettségről, valamint a családok védelméről és támogatásáról beszélgettek.

A pápa megajándékozta a köztársasági elnököt Ippolito Caffi olasz festőnek az 1800-as évek közepén készült, jelenleg a Római Múzeumban őrzött egyik festményének mozaikból készült másolatával. A Pápai áldás a Szent Péter téren címet viselő alkotás azt ábrázolja, amint a reggeli napfényben fürdő Szent Péter téren gyülekeznek a pápai áldásra várakozó emberek.

A találkozóról készült képeket galériánkban kattintással, pöccintéssel lapozhatja!

Ferenc pápa találkozója (j) Áder János köztársasági elnökkel (k) és Orbán Viktor miniszterelnökkel (b) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én
Ferenc pápa találkozója (j) Áder János köztársasági elnökkel (k) és Orbán Viktor miniszterelnökkel (b) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor kérése

A miniszterelnök Facebookon osztotta meg, hogy miről beszéltek Ferenc pápával a Szépművészeti Múzeumban:

„Arra kértem Ferenc pápát, hogy ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot.”

Objektum doboz

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének közlése szerint Orbán Viktor átadta Ferenc pápának annak a levélnek a másolatát, amelyet IV. Béla magyar király IV. Ince pápához intézett.

Orbán Viktor délután az egész kongresszus pillanatairól készített videót osztotta meg:

Objektum doboz

A protokolláris gesztus mögött könnyű meglátni, hogy az ajándéknak mélyebb jelentése van - írta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója legújabb Facebook-bejegyzésében.

Objektum doboz

A vatikáni hírügynökség is beszámolt Ferenc pápa és a magyar állami vezetők találkozójáról

Ferenc pápa találkozása Magyarország politikai vezetőivel, Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel a Szépművészeti múzeum román termében. Ferenc pápa kíséretében Pietro Parolin bíboros-államtitkár, Paul Richard Gallagher érsek, az Államközi Kapcsolatok Részlegének vezetője. A találkozás tolmácsa Martos Balázs volt, aki hat éven át magyarázta vasárnapról-vasárnapra a Szentírást a Vatikáni Rádió csütörtöki adásaiban - közölte a vatikáni hírügynökség a közösségi oldalán.

Objektum doboz

A miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán posztolta is a fotókat a találkozóról és a pápai látogatás egészéről:

Objektum doboz
Objektum doboz

Ferenc pápa magyarországi látogatásáról készült összefoglaló anyagunkat, benne egy, a teljes napot bemutató galériával, itt éri el!

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) és a zsidó közösségek képviselőivel tartott találkozóról itt írtunk!

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok pápai bizottságának elnöke elismerését fejezte ki, olvassa el miképp nyilatkozott!

Kapcsolódó írásaink

Ferenc pápa útja Európa szívébe

ĀNagyon vidáman érkezett a pápa, a reptéren viccet is mesélt a magyarokról - A Szentatya pápamobilon utazva köszöntötte a magyar híveket + GALÉRIA