Külföld

Balra tolódnak a kanadai konzervatívok is

Előre hozott választások

Több európai párthoz hasonlóan a kanadai konzervatívok is úgy igyekeznek nyerni a szeptember 20-ra kiírt választásokon, hogy programjukban átveszik a liberális baloldal legtöbb célkitűzését a valódi konzervatív értékek kárára.

Ez derült ki a kormányfőjelöltek választási kampányának utolsó tévévitájában is, amelyben a gyakran tehetetlenséggel vádolt, liberális Justin Trudeau kanadai miniszterelnök folyamatosan riválisát, Erin O’Toole konzervatív politikust támadta. Trudeau augusztus közepén jelentette be, hogy előre hozott választásokat tartanak, amelyek csak 2023-ban lettek volna esedékesek.

Megfigyelők szerint Trudeau izgatottnak tűnt a tévévitában, és O’Toole-t gyenge vezetőként jellemezte, miután a konzervatív politikus az utóbbi időben több kérdésben liberálisabb álláspont felé mozdult el, mint a pártja. O’Toole támogatását fejezte ki például az LMBTQ-közösség felé, és nagy meggyőződéssel bizonygatta, hogy a konzervatívok klímavédelmi programja messzebb megy a liberálisok célkitűzésein.