Külföld

Megoszthatja Európát a német baloldal sikere

Merkel szerint nem lefutott meccs a szövetségi parlamenti választás

Erősödne a megosztottság az Európai Unióban, ha baloldali kormány alakulna Németországban, véli Manfred Weber, az Euró­pai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője.

Megoszthatja Európát a német baloldal sikere
Egy esetleges németországi baloldali győzelem teljesen jelentéktelenné tenné az Európai Néppártot az unió politikai színterén
Fotó: AFP/dpa/Michael Kappeler

A bajor politikus csütörtökön, a frakció vezetőségének kihelyezett berlini ülése szünetében az MTI szerint kiemelte, az EPP, valamint a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és Keresztényszociális Unió (CSU) alkot­ta jobbközép pártszövetség a megosztás helyett a hídépítést vallja politikája fő elvének. Weber szerint ez a hozzáállás nagyon fontos volt az utóbbi években például a jogállamiságot és az uniós értékeket érintő kérdésekben.

Az ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón az ősszel vissza­vonuló Angela Merkel német kancellár arra a kérdésre, mennyire tölti el aggodalommal, hogy 16 év munkája nem lesz elég ahhoz, hogy a CDU/CSU megőrizze a kancellári pozíciót, azt mondta, hogy a pártszövetség­ben mindenki számára világos, hogy nem lehet 16 év után automatikusan és minden erőfeszítés nélkül ismét megszerezni a kancellári hivatalt. Azonban a választás az urnazárással ér véget, ezért nem érdemes előre spekulálni – fogalmazott. Az ülésen Merkel elmondása szerint szó esett a jogállamiság ügyéről, a szomszédságpolitikáról és a migráció kérdéséről is.

A találkozó előtt az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Sebastian Kurz arról beszélt, hogy Európának a jelenlegi helyzetben nagy szüksége van egy erős központi erőre. Az EPP kiáll az alacsonyabb adóterhek, az illegális migráció elleni küzdelem és az európai életmód védelme mellett – mondta az osztrák kancellár az APA hírügynökségnek.

A német szövetségi parlamentet vezető Wolfgang Schäuble a kihelyezett ülés szerdai első napján  az Euractiv hírportál szerint arra figyelmeztette az uniót, hogy ne menjen túl messzire a Lengyelországgal és Magyarországgal folytatott vitákban, mert azzal veszélybe sodorhatja az EU-t.

A CDU/CSU kancellárjelöltjét, Armin Laschetet szerdán Emma­nuel Macron francia elnök fogadta Párizsban. A találkozó előtt a politikus közös európai biztonsági rendszer kiépítését sürgette a határokon átnyúló terrorizmus és a szélsőségek elleni küzdelem érdekében.

Razzia a pénzügyminisztériumban

Átvizsgálta az osnabrücki ügyészség csütörtök reggel a német pénzügyminisztériumot és az igazságügyi minisztériumot – tudta meg a Der Spiegel. A vizsgálat azért indult, mert a vámhatóság különleges egysége informá­ciókat tarthatott vissza egy milliós nagyságrendű pénzmosási ügyben.

Az ügyészség szóvivője szerint 2018-ban felkeltette egy bank figyelmét egy egymillió euró összegű utalás, amelyet Afrikába küldtek, a pénzintézet pedig arra gyanakodott, hogy terrorizmus finanszírozásáról, fegyver- és kábítószer-kereskedelemről van szó. Az úgynevezett Pénzügyi Hírszerzési Egység (FIU) ezt az információt tudomásul is vette, de nem továbbította a német bűnüldöző hatóságoknak.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink