Külföld

Elszámolhatta magát a kanadai kormányfő, az előre hozott választások a karrierjébe kerülhetnek

Bajban Justin Trudeau

A kanadai ellenzéki pártok szerint Justin Trudeau miniszterelnöknek nem lett volna szabad előre hozott választásokat kiírnia a járvány idején.

Elszámolhatta magát a kanadai kormányfő, az előre hozott választások a karrierjébe kerülhetnek
Nem hozott jó döntést a kanadai miniszterelnök
Fotó: AFP/Justin Tang

A kormányfővel szemben ez volt a legfőbb bírálat a szeptember 20-ra kiírt voksolás kampánya keretében megtartott tévévitában. Trudeau augusztusban jelentette be, hogy előre hozzák a választást, ami csak 2023-ban lett volna esedékes. Ezzel az volt a célja, hogy a sikeres járványkezelést kihasználva pártja visszanyerje többségét a kanadai képviselőházban.

A Liberális Párt ugyanis a 2019-es választásokon elveszítette korábbi többségét az alsóházban. A közvélemény-kutatási adatok azonban arra utalnak, hogy a liberálisok veszíthetnek a konzervatív párttal szemben. Jagmeet Singh, az Új Demokrata párt vezetője úgy vélekedett: „Annak, hogy kiírta a választásokat, egyetlen önző oka volt: a nagyobb hatalom megszerzése!”

A Trudeau vezette liberálisok 2015-ben győzték le a konzervatívokat, de azóta sokat vesztettek támogatottságukból különböző botrányok miatt. Ilyen volt, amikor előkerültek Trudeau-ról olyan fényképek, amelyeken az arca be van feketítve, amit egyesek rasszista cselekedetként értékelnek, vagy az összetűzései néhány női politikussal, ami miatt hamis feminizmussal vádolták meg.

Kapcsolódó írásaink