Külföld

Elfogyott végre a britek türelme

London megelégelte a francia bevándorláspolitika következményeit, visszafordítja a migránshajókat

A brit parti őrség ezentúl vissza­fordíthatja a Franciaország felől érkező migránsok csónakjait, akik immár ezrével szelik át a La Manche-csatornát. A francia ható­ságok ezt ellenzik, a nemzetközi jog megsértésére panaszkodnak.

Elfogyott végre a britek türelme
A parti őrség nem győzi már az emberáradatot
Fotó: AFP/Ben Stansall

Az Egyesült Királyság belügyminisztere, Priti Patel bejelentette, engedélyezni fogja a parti őrségnek a migránscsónakok visszafordítá­sát Franciaország felé. A döntés azután született, hogy a hétvégén az egy nap alatt Anglia déli partjai­ra érkező illegális migránsok száma már megközelítette az ezret. A francia hatóságok ellenzik a visszafordítás gyakorlatát, inkább a brit partok felé kísérik az országukból induló csónakokat. Véleményük szerint a hajók visszafordítása a tengerekre vonatkozó egyezményeket is sértené.

A brit parti őrség eközben már hetek óta gyakorolja a csónakok visszafordítását, és jelentésük szerint készek ezt érvényesíteni, amint enge­délyt kapnak kormányuk­tól. Egyelőre nem tudni, ezzel mennyire tudják elriasztani a migránsokat. Az intézkedést ugyanis csak biztonságosabb hajók esetében lehet alkalmazni, a bevándorlók többsége viszont apró gumicsónakon érkezik. Ez arra késztetheti a migránsokat, hogy az eddiginél is veszélyesebb eszközökkel próbálják majd elérni a brit partokat. Emellett a határozat csak ideiglenes jellegű, ugyanis a brit határőröknek nincs meg a kapacitásuk arra, hogy az összes csónakot elfogják.

A brit belügyminiszter figyelmeztette francia kollégáját, hogy kormánya visszavonhatja azt az 54 millió fontos támogatást, amelyet a franciáknak ígért a migránsok megállításáért cserébe. Ez évben több mint 14 ezer migráns érkezett a brit partokhoz, ami ugyan eltörpül a 2015-ös migránsinvázió méretei mellett, de ez a szám párosul azzal a ténnyel is, hogy a briteknek eddig egyetlen ilyen törvénytelen határátlépőt sem sikerült deportálniuk.

Benjamin Loughnane brit szakértő a GB News csatornán azt mondta, a migránsok áradata a Boris Johnson vezette kormány gyengeségének a jele, amely szerinte egyáltalán nem szolgál rá a konzervatív jelzőre. Miközben a polgárok adókötelezettségét épp a napokban jelentősen megemelték, a migánsokat arra ösztönzik, hogy betörjenek az országba, és ezért nemcsak hogy nem büntetik, hanem inkább szállással, élelemmel és anyagi segéllyel látják el őket – vélekedett.

Koncepciótlan az unió migrációs politikája

A Centro Machiavelli nevű olasz elemzőintézet szakértője szerint az Európai Unió koncepciótlanul reagál a közelgő afgán bevándorlási hullámra. Nicola De Felice az Unser Mitteleuropa által a napokban szemlézett írásában azt írta, az afgánok millióinak Európába érkezése jelentős társadalmi felforduláshoz vezethet majd.


Úgy látja azonban, hogy ennek ellenére az uniós tagállamok szokás szerint megosztottak abban, hogyan készüljenek fel a közelgő migrációs cunamira. Az olasz kutató szerint ezután a menedékjog nem lehet, ahogyan most, az iszlamisták és terroristák tömeges és ellenőrizetlen bevándorlásának trójai falova. „Politikusaink számára legyen első a honfitársaink védelme, ezért nyomást kell gyakorolni az EU-ra, hogy egy újabb migrációs válság elkerülése érdekében óvatosabb politikát folytasson” – vélekedett De Felice.
(DD)

Röviden

Az új szövetségi kormánynak minél hamarabb el kell ismernie a tálib vezetést, hogy a német hatóságok ki tudják toloncolni az elutasított afgán menedékkérőket – jelentette ki Tino Chrupalla, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) társelnöke. A politikus a Die Welt című lap szerint közölte, a diplomáciai kapcsolatokat nem szabad függővé tenni attól, hogy valaki egyetért-e egy ország vezetésének világnézetével.

Az Európai Uniónak finanszíroznia kell Görögország külső határainak védelmét – nyilatkozta Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter a Politicónak. Brüsszel többször elzárkózott attól, hogy támogassa a görög határon épülő kerítést. Mitarákisz szerint Athén elkötelezett az európai és a szomszédos országokkal való együttműködés erősítése mellett a migráció hatékony kezelése érdekében, de szüksége van az EU tisztességes támogatására is.

Támogatja Friedrich Merz a dán kormány azon javaslatát, miszerint a bevándorlók  akkor kapnának segélyt, ha legalább heti 37 órát dolgoznak. A német Kereszténydemokrata Unió volt frakcióvezetője szerint, Németország nem helyez elég hangsúlyt a munkanélküliek munkába állítására.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink