Külföld

Kelemen Hunor: A mostani romániai koalíciónak nincs alternatívája

Kormányválság

A bukaresti politikai válságról nyilatkozott Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kedden.

Kelemen Hunor: A mostani romániai koalíciónak nincs alternatívája
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke
Fotó: MTI/Kiss Gábor

A Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a liberális USR–PLUS szövetséggel közösen kormányzó párt vezetője szerint a jelenlegi kormánykoalíciónak nincs alternatívája. Kelemen reményét fejezte ki, hogy a tisztújításaik után az USR–PLUS szövetség tagjai visszatérnek a kormányba.

A politikus példátlannak nevezte, hogy a magát liberálisnak tartó USR–PLUS összefogott a neolegionárius, szélsőjobboldali, idegengyűlölő, magyargyűlölő AUR párttal, hogy közösen nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen.

A válságot egy 50 milliárd lejes országos beruházási program múlt heti kormányzati elfogadása robbantotta ki, ez vezetett az USR–PLUS minisztereinek lemondásához, a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez. Kelemen szerint az RMDSZ helyesen járt el azzal, hogy elfogadta a felzárkóztatást célzó tervet.

Kapcsolódó írásaink

Asszimilációs törekvések

ĀA román képviselőház elnökének szavai a magyar–román szerződést sértik, amely tiltja a kisebbségi régiók etnikai és nyelvi összetételének manipulációját