Külföld

Újabb kormányválság tört ki Bukarestben

Kelemen Hunor: Az USR PLUS megzsarolta koalíciós partnereit

Egy nagyszabású fejlesztési program ügyén feszültek egymás­nak a Romániában kormányzó erők. Az RMDSZ zsarolást emleget.

Újabb kormányválság tört ki Bukarestben
Szorult helyzetben Florin Citu
Fotó: AFP/Pool/Olivier Hoslet

Válsághoz vezetett a bukaresti kormánykoalícióban, hogy szerdán Florin Citu miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa sürgősségi kormányrendelettel próbált elfogadtatni egy 50 milliárd lejes – 3500 milliárd forintos – fejlesztési programot, amely a helyi önkormányzatoknak nyújtana támogatást a víz-, gáz- és szennyvízhálózataik kiépítésére vagy fejlesztésére, valamint közútak javítására.

A háromtagú szövetség második ereje, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) összeolvadásából létrejött USR PLUS tiltakozott, amiért az általa delegált igazságügyi miniszter, Stelian Ion a tervezetnek csak a másolatát kapta meg, így nem láttamozhatta a dokumentumot. Citu ekkor még bízott benne, hogy este sikerül elfogadtatni a rendeletet, de az USR PLUS közölte, miniszterei nem vesznek részt az ülésen, amelyen így csak a PNL és a koalíció harmadik ereje, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt jelen, a döntést pedig elhalasztották.

Citu szerint Ion szembefordult Románia modernizálásával, ezért a leváltását kezdeményezte. A javaslatot másnap elfogadta Klaus Iohannis államfő, az igazságügyi tárca irányítását átmenetileg Lucian Bode belügyminiszter veszi át.

Az USR PLUS sem volt tétlen, a párt csütörtökre virradóra bejelentette, hogy megvonja a bizalmat Citutól, és támogatni fog egy ellene induló esetleges bizalmatlansági indítványt. A párt közpénzből történő rablásnak nevezte a Citu rendelettervezetét, a miniszterelnököt pedig azzal vádolta, hogy politikai válságba taszítja az országot.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az Agerpres hírügynökségnek elmondta, az USR PLUS megzsarolta a partnereit, hogy csak akkor fogadja el a fejlesztési programot, ha a többiek elfogadják a speciális ügyészség felszámolásáról szóló indítványt az általa javasolt formában.

Kapcsolódó írásaink

Asszimilációs törekvések

ĀA román képviselőház elnökének szavai a magyar–román szerződést sértik, amely tiltja a kisebbségi régiók etnikai és nyelvi összetételének manipulációját