Külföld

Asszimilációs törekvések

A román képviselőház elnökének szavai a magyar–román szerződést sértik, amely tiltja a kisebbségi régiók etnikai és nyelvi összetételének manipulációját

Az RMDSZ elnöke szerint Nicolae Ceausescu kommunista diktátor retorikáját vette át Ludovic Orban. A Székely Nemzeti Tanács vezetője viszont asszimilációs törekvéseket lát a román politikus szavaiban.

Asszimilációs törekvések
Románia legsötétebb időszakát idézi Ludovic Orban kijelentése
Fotó: AFP/Alexey Vitvitsky

Tiltakoznak a romániai magyar kisebbség képviselői Ludovic Orbannak, a román képviselőház elnökének és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőjének Hargita megyében tett kijelentésével kapcsolatban. A román politikus vasárnap pártja Hargita és Kovászna megyei szervezetében tett látogatása során úgy vélekedett, a megyéket elkerülték a beruházások. Szerinte ez azzal is magyarázható, hogy a hatalom helyi megjelenítői nem akarták a fejlesztéseket. Az RMDSZ ugyanis „jobban kézben tudja tartani a választóit, ha azok függőségi helyzetben vannak”.

Hozzátette: pártja „tanult, saját lábukon megálló románokat szeretne, akik megküzdenek a sikerükért”. Orban ígéretet tett arra, hogy minden letelepedni vágyó vállalatot Hargita megyébe irányítanak. Kifejtette azt is, hogy „ha a térséget sikerül a potenciáljának megfelelően fejleszteni, látni fogják, hogy az etnikai összetételt is jelentősen meg lehet változtatni. (…) Ha itt termelőkapacitások alakulnak ki, és szükség lesz a munkaerőre, nyilvánvaló, hogy jönnek majd munkakeresők is. (…) Arra is gondoltam: miért ne tehetnénk Csíkszeredába valamilyen hatóság vagy országos ügynökség székhelyét” – mondta a politikus.

A nyolcvanöt százalékban magyarok által lakott székelyföldi Hargita megyébe érkező, a magyar kormány által finanszírozott erdélyi gazdaságfejlesztő programról úgy nyilatkozott, ő mindig ahhoz ragaszkodott, hogy ne etnikai alapon osszák el a támogatásokat. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint Nicolae Ceausescu kommunista diktátor retorikáját vette át Ludovic Orban, aki nem tud szabadulni a hetvenes, nyolcvanas évek gondolkodásmódjától.

„Azt mondani, hogy a gazdaságfejlesztésnek az etnikai arányok megváltoztatása a célja, hát Ceausescu is éppen ezt akarta az iparosítással” – nyilatkozta. A miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Kelemen Hunor hozzátette: „Aki ilyen céllal akar befektetni, beruházni, az inkább messze kerülje el Székelyföldet.” Szerinte ezzel Orban „elsősorban az erdélyi magyar választókat nézi le”. Úgy vélte: Ludovic Orban „buta nyilatkozata” méltatlan egy pártelnökhöz, akinek ismernie kellene az ország minden régiója helyzetét.

Lapunknak nyilatkozva Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke elmondta, Orban kijelentéseivel egy olyan veszélyt hozott a felszínre, amely a székely régióban már hosszú ideje fennáll. Szerinte a más nemzetiségű lakosság betelepítésének tervei Trianon óta léteznek, ezekről a jelek szerint a román politikai osztály nem hajlandó lemondani. Hozzátette, hogy ez Románia nemzetközi kötelezettségeinek megsértését is jelenti. Felidézte, a Magyarország és Románia között a megértésről, az együttműködésről és a jószomszédságról kötött kétoldalú szerződés 15. cikke kimondja:

„Tartózkodni fognak a kisebbséghez tartozó személyek akaratuk elleni asszimilációját célzó politikától vagy gyakorlattól. (…) Tartózkodnak továbbá az olyan intézkedésektől, amelyek a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek által lakott régiók lakosságának arányait megváltoztatva arra irányulnak, hogy korlátozzák e személyeknek (…) szabadságjogait.” Izsák Balázs úgy vélekedett, az asszimilációs szándék jól látszik a román politikus nyilatkozataiból, aki szerinte közvetett diszkriminációra törekszik, ami semlegesnek látszó intézkedésekkel hátrányos helyzetbe hozná a magyar közösséget.

Kapcsolódó írásaink