Külföld

Előkerült a magyar kártya Berlinben

Gátlástalanul uszít a magyar kormány ellen Renata Alt, a német liberális FDP politikusa

A német–magyar gazdasági kapcsolatok is nyomás alá kerülhetnek, ha a német Szabaddemokraták (FDP) az őszi választásokat követően tagjai lesznek egy új baloldali kormánykoalíciónak.

Előkerült a magyar kártya Berlinben
A szlovák származású Renata Alt gazdasági nyomást gyakorolna hazánkra
Fotó: AFP/Fabian Sommer

Újra két országban kampányol Renata Alt, a német liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) szlovák származású képviselőnője. A német választási kampány hajrájában a kiélezetten Orbán-kormány-ellenes nézetei­ről ismert politikusnak alkalma volt a magyar belpolitikai helyzetet is méltatnia az Index.hu oldalán közölt véleményében.

Alt a német szövetségi parlament hazánkkal is foglalkozó bizottságának vezetője, aki évek óta Magyarország megbüntetését sürgeti Angela Merkel kormányánál, és nem zárkózik el attól sem, hogy a német ipar magyar érdekeltségekkel rendelkező képviselőire is nyomást gyakoroljon a jelenlegi konzervatív kormánnyal szemben.

Annak ellenére, hogy a fenti interjúban a német képviselőnő leszögezi, hogy a gazdasági kapcsolatokat külön kell választani a politikától, mégis úgy vélekedett, a német vállalatok nem nézhetik ölbe tett kézzel, ahogy szerinte Magyarországon leépítik a jogállamot, és úgy gondolja, egyértelmű jelzést kellene adniuk az Orbán-kormánynak.

A német képviselőnő nem tért ki arra, hogy a német befektetők részéről milyen formában képzeli el ezt a nyomásgyakorlást egy demokratikusan megválasztott kormány ellen, de hozzáállása jól tükrözi a német belpolitikai viszonyokat, ahol a gazdasági szereplők nem maradhatnak neutrális szemlélői a kormány által fémjelzett politikai trendeknek.

Renata Alt, akinek pártja az őszi német választások után jó eséllyel reménykedhet egy esetleges kormánykoalíciós tagságban, Angela Merkel kormányát is azzal vádolta meg, hogy túlságosan kesztyűs kézzel bánt a jelenlegi magyar kormánnyal. Szerinte ez is oka annak, hogy hazánkban leépült a jogállamiság, ezért nemcsak a hetes cikkely mielőbbi érvényesítését sürgeti, hanem azt is, hogy ezt szigorú szankciók kövessék.

Az FDP politikusa egy korábbi interjúban, félretéve az elfogadott diplomáciai protokollt, éket igyekezett verni a V4-csoport tagjai közé azzal, hogy felszólította a szlovák vezetést, távolodjon el a szövetségtől. Szerinte a V4-eket Magyarország dominálja, ezért Csehország és Szlovákia kénytelen alkalmazkodni a magyar elképzelésekhez.

Kapcsolódó írásaink