Külföld

Olaf Scholz nyerte az első jelölti vitát

Armin Laschet stabilitást ígért Németországnak, és szociáldemokrata ellenfelét támadta

A vártnál jobb teljesítményt nyújtott a kereszténydemokrata Armin Laschet a német kancellárjelöltek első televíziós vitáján a helyi sajtó szerint. A szavazók körében viszont a szociáldemokrata Olaf Scholz lett az este győztese. A vitán érdekes módon sem a migrációról, sem az Európai Unióról nem esett szó.

Olaf Scholz nyerte az első jelölti vitát
Kerülték az igazán bonyolult témákat a vitában a kancellárjelöltek
Fotó: AFP/Michael Kappeler

Lezajlott vasárnap este a német kancellárjelöltek első televíziós vitája, amelyen az afganisztáni helyzet, a koronavírus-járvány, a klímavédelem valamint a gazdaságot érintő kérdések voltak a legfontosabb témakörök. Olaf Scholz mindvégig nyugodt maradt a vita során, míg a Zöldek jelöltje, Annalena Baerbock és Armin Laschet is harcias üzemmódba kapcsolt.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének jelöltje, Laschet az adórendszerrel kapcsolatban azzal vádolta ellenfeleit, hogy ostoba módon adóemeléseket hajtanának végre. A CDU/CSU ezzel szemben a lakosság és a vállalatok terheinek csökkentésére összpontosító politikát folytat. Laschet élesen bírálta Scholzot, amiért nem hajlandó egyértelműen kizárni az együttműködést a posztkommunista Die Linkével. Pártja romló felmérési eredményeivel kapcsolatban azt mondta: „Mindig éreztem, hogy ellenszélben haladok. Most is. Az ilyen pillanatokban van szükség stabilitásra és megbízhatóságra. Ez a mi ajánlatunk – stabilitás és megbízhatóság a nehéz időkben.”

Baerbock azzal vádolta a kereszténydemokratákat és a szociáldemokrata SPD-t, hogy nem tesznek semmit a klímavédelemmel kapcsolatban. A három jelölt ugyanakkor egyetértett abban, hogy minél előbb ki kell alakítani a klímavédelmi szempontból semleges működésmódot az iparban, az energiaszektorban és a közlekedésben is.

Az afganisztáni helyzettel összefüggésben a jelöltek állást foglaltak Németország biztonságpolitikai szerepének erősítése mellett. Laschet a pártja által vezetett német kormányt is okolta a kialakult válságért. A járvány elleni védekezés ügyében mind egyetértettek abban, hogy nem kell újabb országos járványügyi zárlatot bevezetni.

A németek szerint a vitán, amelyen szinte egy szó sem esett a migrációról vagy az Európai Unióról, Olaf Scholz szerepelt a legjobban, a Forsa közvélemény-kutató felmérése alapján a megkérdezettek 36 százaléka véli úgy, hogy az SPD jelöltje nyerte a vitát. Baerbock 30 százalék, míg Laschet 25 százalék szerint volt a legjobb.

A CSU-t vezető Markus Söder bajor kormányfő a Twitteren azt írta, Laschet a vita győztese. Lars Klingbeil, az SPD főtitkára ugyanakkor úgy véli, a kereszténydemokrata jelölt a saját jövőjéért, nem pedig Németország jövőjéért harcol.

A német sajtó szerint Laschet a vártnál jobban szerepelt. A Der Spiegel kommentárjában azt írta, a kereszténydemokrata kancellárjelölt azokat a törzsválasztókat igyekezett megszólítani, akik inkább Södert indították volna harcba a kancelláriáért. A konzervatív Tichys Einblick szerint Laschet volt az este meglepetése, míg Baerbock csupán radikális követeléseit hangoztatta, Scholz pedig beszélő fejként adta elő azt, amit pártja vezetése elvár tőle. A svájci Neue Zürcher Zeitung szerint Laschet harciassága új lendületet adhat a mélyponton lévő CDU/CSU-nak.

Armin Laschet tegnap Berlinben mutatta be tizenöt pontos klímavédelmi tervét. Mint mondta, az energiaátmenetnek az éghajlatvédelem és az új munkahelyek motorjaként kell működnie. A tervben kiemelik, hogy 2045-ig Németországban el kell érni a klímasemlegességet, és célul tűzik ki, hogy az ország megújuló energiákból fedezze villamosenergia-szükségletének száz százalékát.

Kapcsolódó írásaink