Külföld

A baloldalt támadta utolsó beszédében Angela Merkel

Jelen állás szerint a szociáldemokraták alakíthatnak majd kormányt

Kancellárságának utolsó – tervezett – beszédét tartotta kedden a Bundestagban Angela Merkel.

A baloldalt támadta utolsó beszédében Angela Merkel
Mélyponton Merkel pártjának népszerűsége
Fotó: AFP/Tobias Schwarz

A szeptember 26-i, a rendkívüli jogrend keretei közt megtartott parlamenti választások előtt a visszavonuló politikus annak veszélyeire figyelmeztetett, ha a pártjával, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és annak bajor szövetségesével, a Keresztényszociális Unióval (CSU) egyébként hosszú ideje nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata SPD vagy a Zöldek nyernek.

Merkel felhívta a figyelmet arra, hogy sem az SPD, sem pedig a Zöldek nem zárkóztak el egyértelműen az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Die Linke (Baloldal) nevű párttól, azaz akár velük is felállíthatnak egy kormányzó többséget. Ezzel szemben – mondta – a CDU/CSU stabilitást, mértéktartást, megbízhatóságot jelent.

Ahogyan arra az MTI is rámutatott tudósításában, Olaf Scholz szociáldemokrata alkancellár és kancellárjelölt meredeken felfelé ívelő népszerűségét látva hangnemet váltott. Míg korábban azt hangsúlyozta, mi mindenben értenek egyet a nagykoalíció pártjai, tegnap szokatlanul élesen bírálta a pénzügyminiszteri posztot is betöltő Scholzot. A kancellár szerint a CDU/CSU és az SPD közt nagy különbség van kőkemény gazdasági és adópolitikai ügyekben is, az ország jövőjét és a munkahelyeket érintő döntésekben.

Rövid elemzésében a svájci Neue Zürcher Zeitung emlékeztetett arra, hogy a friss felméréseken az SPD vezet, a szociáldemokraták 25 százalékra számíthatnak, míg a CDU/CSU csak 19-re. A Zöldek 17, a Baloldal pedig hat százalékon áll. Ez azt jelenti, hogy valóban nincs kizárva egy olyan kormány, amelyben a két baloldali párt és a Zöldek vesznek részt. A lap szerint arra is van esély, hogy újabb nagykoalíció alakuljon – igaz, ezúttal a kereszténydemokraták lehetnek a junior partnerek..

Kapcsolódó írásaink