Külföld

Merkel támogatja a helyben segítést

Brüsszelben is rájöttek, hogy a tömeges befogadás nem megoldás

Visszafogadnák és bíróság elé állítanák az Európában elutasított afgán menedékkérőket a tálibok. Az uniós országok többsége hazájuk közelében segítené a menekülteket, Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter viszont afgánok tízezreit hozná az unióba.

Az otthonukhoz minél közelebb kell segíteni tálib hatalomátvétel miatt menekültté váló afgánoknak – mondta Angela Merkel kedden Berlinben. A német kancellár a Sebastian Kurz osztrák kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a menekültek befogadásáról majd csak akkor lehet tárgyalni, amikor már látható, milyen nemzetközi menekültügyi folyamatok indulnak be a tálib hatalomátvétel miatt. Hozzátette, hogy az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint egyelőre nem a határokon átívelő, hanem az afganisztáni belső migráció jelent nagy problémát.

Sebastian Kurz elmondta, hogy Ausztria továbbra is elzárkózik újabb afgán menekültek befogadásától. Hozzátette, hogy az osztrák kormány is a helyben segítést tartja a legfontosabbnak.

Pakisztán németországi nagykövete viszont a Der Tagesspiegelnek nyilatkozva elutasította, hogy országa további menedékkérőket fogadjon be.

Az osztrák Kronen Zeitung megszólaltatta Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivőt, aki közölte, hogy a tálibok visszafogadnák az Európában elutasított afgán menedékkérőket, akiket azután bíróság elé állítanának. Azt nem fejtette ki, miért állítanák az érintetteket bíróság elé.

Az uniós tagországok belügyminiszterei tegnap Brüsszelben rendkívüli ülésen vettek részt az afgán válság miatt. Az ülésen elfogadott nyilatkozat szerint az EU pénzügyi támogatást nyújtana az afgán menekülteket befogadó közép-ázsiai országoknak, emellett mindent meg akar tenni azért, hogy az afganisztáni válság ne jelentsen veszélyt az európai polgárokra.

A magyar belügyi tárcát vezető Pintér Sándor közölte, az uniós miniszterek afganisztáni helyzettel foglalkozó nyilatkozata egyértelműen olyan elképzeléseket fogalmaz meg, amelyeket a magyar kormány már a 2015-ös migrációs válsággal kapcsolatban is hangoztatott. Az állásfoglalás kiemeli, hogy az afgán embereket a térségben kell tartani, és helyben kell őket segíteni a tálibok hatalomra jutása után, ugyanakkor az uniós határokat meg kell védeni. A tárcavezető hozzátette, Magyarország fontosnak tartja, hogy csak azok léphessék át Európa határait, akiket mi befogadunk.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter bírálta Ausztriát, amiért nem hajlandó az afgán menekültek befogadására. Szerinte Kurz elutasítja a szolidaritást.

Kapcsolódó írásaink