Külföld

Vezetnek a jobboldali pártok Spanyolországban

Ha most tartanák a választásokat, Spanyolországban a jobboldal alakíthatna kormányt a felmérések szerint.
 

Vezetnek a jobboldali pártok Spanyolországban
Pedro Sánchez
Fotó: MH

 A jelenleg kormányon lévő Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szocialista pártja kevesebb mint száz helyet szerezne a háromszázötven fős törvényhozásban. A szocialista párt 98 mandátumával együtt is az összes jelenlegi baloldali párt csupán 128 mandátummal rendelkezne, így még egy teljes baloldali összefogás sem tudna működőképes kormánykoalíciót létrehozni. 

Ezzel szemben a jobboldali Spanyol Néppárt és a VOX nevű párt együttesen 178 képviselői helyet szerezne, amivel már kormányzóképes lenne egy ilyen jobboldali koalíció. Az viszont kérdéses, hogy a néppárt összefogna-e a sokak által szélsőjobboldalinak tartott VOX-szal. 
Az eredmények hátterében többek között az villamosáram-ár történelminek tartott emelkedése is szerepet játszhat, ami a spanyolok több mint 80 százaléka szerint a jelenlegi kormány hibája. 

Kapcsolódó írásaink

Krisztusi béke Kanadától Kolumbián át Irakig

ĀLouis Raphaёl Sako bíboros, babiloni káld katolikus pátriárka köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a szíriai keresztények támogatásáért, ami által falvak és házak épülhettek újjá