Külföld

Sok kísérő nélküli kiskorú migráns él Brüsszelben

Aggódnak a jogvédők

Egyre több a magára hagyott, kísérő nélküli fiatalkorú migráns Brüsszelben – írta a The Brussels Times belga hírportál négy, menekültekkel foglalkozó szervezet közös közleményére hivatkozva.

A belga szövetségi kormány tavaly 600-700 körülire becsülte a kísérő nélküli kiskorúak számát a fővárosban. A jogvédő szervezetek szerint viszont a valós szám ennél sokkal nagyobb, 2021 első felében megháromszorozódott a kísérő nélküli gyerekmigránsok száma. Nyílt levélben fordult az Európai Tanács soros szlovén elnökségéhez a Migránsok és Menekültek Európai Koalíciója nevű szervezet, hogy tegyen azonnali és összehangolt lépéseket az afgán menekültek támogatása érdekében.

Az EUobserver portálon közölt levél szerint a menekültek elkerülhetetlenül eljutnak majd Európába, ezért kulcsfontosságú az összehangolt uniós megközelítés, az Afganisztánt elhagyni kívánó emberek számára nyitva kell hagyni a humanitárius folyosót, az uniós tagállamoknak pedig ígéretet kell tenniük a menedékkérők befogadására.

Kapcsolódó írásaink

Bűnözőket is evakuált a német hadsereg

ĀElérte a járvány előtti szintet a Törökország felől az unióba érkező migránsok száma, Margarítisz Szkínász szerint a közösség felkészültebb, mint 2015-ben volt