Külföld

Orbán Viktor Budapesten fogadta a szerb miniszterelnököt és delegációját

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatás keretében fogadja Ana Brnabic szerb miniszterelnököt és kormányzati delegációját Budapesten, a hatodik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó keretében - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

Orbán Viktor Budapesten fogadta a szerb miniszterelnököt és delegációját
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő munkavacsorán látja vendégül Ana Brnabic szerb miniszterelnököt Budapesten
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A program kedd este munkavacsorával kezdődik, majd a miniszterelnökök és a kormánytagok szerdán a Karmelita kolostorban tárgyalnak, először a kormányfők és a szakminiszterek külön-külön, majd együttesen, plenáris ülés keretében.

A kormányzati csúcstalálkozó témái között a kiemelkedően jó gazdasági és politikai kapcsolatok aktuális kérdései, a két ország valamint a térségünk előtt álló kihívások, így a koronavírus-járvány utáni újraindítás és az ismét felerősödő illegális migráció is szerepelnek.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő fogadja Ana Brnabic szerb miniszterelnököt (b) Budapesten 2021. szeptember 7-én. A következő napon magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozót tartanak Budapesten
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő fogadja Ana Brnabic szerb miniszterelnököt (b) Budapesten 2021. szeptember 7-én. A következő napon magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozót tartanak Budapesten
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A program során számos újabb, Magyarország és Szerbia együttműködését elmélyítő kormányközi megállapodás aláírására is sor kerül - ismertette a sajtófőnök.
 

Objektum doboz

A szerb miniszterelnök látogatása kapcsán Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-bejegyzésében rámutatott: eljött az idő Szerbia uniós csatlakozására.

„A magyar-szerb kapcsolatok történelmi csúcson, ezt bizonyítja, hogy a gazdasági, oktatási és kulturális kapcsolatok dinamikusan fejlődnek” - írta a miniszter annak kapcsán, hogy hatodik alkalommal kerül megrendezésre kormányzati csúcstalálkozó a két ország között, amely kedden este veszi kezdetét.

„Szerbiával könnyen megtaláltuk a közös hangot. Magyarországhoz hasonlóan hisznek a családok támogatásában, a nemzetben és elkötelezetten küzdenek az illegális bevándorlás megállításáért. Az afganisztáni válsághelyzet miatt fokozódó migrációs nyomás tovább erősítette Szerbia balkáni szerepét, egyértelműen a régió kulcsországa lett. A migrációval szembeni fellépéshez elengedhetetlen a Nyugat-Balkán stabilizálása, ez pedig nem valósulhat meg Szerbia európai uniós tagsága nélkül.Magyarország és Európa biztonsága a tét” - szögezte le Varga Judit.

A miniszter emlékeztetett: Szerbia csatlakozási folyamata lassan halad, „bár reménykedünk abban, hogy az uniós bürokrácia egy ilyen geopolitikai jelentőséggel bíró ország esetében erőt vesz magán és képes lesz hatékonyan szolgálni a közös európai érdekeket”.

„Sajnos az intézmények ébredése még várat magára.Mi azonban talpon vagyunk, sikeres tárgyalásokat folytatunk szerb partnereinkkel, mert tudjuk, hogy a jelenleg zsugorodó Európa nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy az Egyesült Királyság kilépése után egy tagállam-jelöltet is elveszítsen” - zárta posztját a miniszter.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Orbán: A nemzetállamok döntsenek a migrációról

ĀEurópának együtt kell maradnia, ehhez pedig gazdasági sikerekre van szükség – hangsúlyozta a miniszterelnök a Bledi Stratégiai Fórumon - Orbán Viktor a horvát miniszterelnökkel tárgyalt +GALÉRIA +VIDEÓ