Külföld

Orbán: A nemzetállamok döntsenek a migrációról

Európának együtt kell maradnia, ehhez pedig gazdasági sikerekre van szükség – hangsúlyozta a miniszterelnök a Bledi Stratégiai Fórumon

A migráció témája határozta meg az Európa jövőjéről szóló vitát a Bledi Stratégiai Fórumon. Orbán Viktor kormányfő szerint a nemzetállamok kezébe kell adni a bevándorlás kezelésével kapcsolatos hatásköröket.

Orbán: A nemzetállamok döntsenek a migrációról
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Bledi Stratégiai Fórumon a szlovéniai Bledben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Erős tagállamokra épülő erős Európa megteremtését sürgette Janez Janša szlovén miniszterelnök szerda reggel, a Bledi Stratégiai Fórum (BSF) megnyitóján. Az Európa jövőjéről szóló vezetői panelbeszélgetés felvezető beszédét David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke tartotta. Az olasz szocialista politikus – aki a résztvevők közül egyedüliként nem angolul beszélt, és tolmács fordította a szavait – beszéde jelentős részében a menedékkérők elosztása mellett kardoskodott.

A panelbeszélgetésben a politika mibenlétéről szóló kérdésre Orbán Viktor kormányfő hangsúlyozta, a politikai vezetők feladata az, hogy felkészítsék az embereket, a nemzetet a jövőre, ehhez pedig először meg kell érteni, milyen is lesz az a jövő. Ezt követően meg kell határozni, milyen eszközök állnak rendelkezésre, milyenek nem, és utóbbiakat hogyan kell megszerezni. Andrej Babiš cseh kormányfő a válságmenedzsmentet, Janša a különböző érdekek összehangolását, Aleksandar Vučić szerb elnök pedig a bátor döntéseket hangsúlyozta.

Objektum doboz

Nagy szerepet kapott a vitában a migráció kérdése, a vezetők hangot adtak a véleménykülönbségeiknek. Sassoli bevándorláspárti nyilatkozataival szemben Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök amellett foglalt állást, hogy tanulva a 2015-ös migránsválságban elkövetett hibákból, helyben kell segíteni a menedékkérőket és meg kell védeni a határokat.

Orbán Viktor emlékeztetett, 2015-ben ő volt az első, aki figyelmeztetett, hogy a tömeges migráció veszélyeztetni Európa biztonságát és kulturális identitását. Felhívta a figyelmet arra is, hogy jelentős véleménykülönbségek alakultak ki ebben a kérdésben, és ha nem akarjuk, hogy ezek szétfeszítsék az uniót, minden migrációval kapcsolatos hatáskört vissza kell adni a nemzetállamoknak. Kitért arra is, hogy hazánk nem migrációval akarja kezelni a demográfiai problémákat, hanem hagyományos, keresztény családpolitikával.

A cseh kormányfő szégyennek, katasztrófának nevezte az afganisztáni helyzetet. Emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktorral megvétózták a kvóták „ostoba ötletét”.

Sassoli a migráció kapcsán a Római Birodalom összeomlásának tapasztalataival példálózott, amire később Orbán Viktor úgy reagált, hogy mivel a ma Európa érkező migránsok mind muszlimok, relevánsabb párhuzam hazánk történelmi tapasztalata. Figyelmeztetett, a most érkező migránsok megváltoztatják Európa összetételét, ez kihívást jelent a közös kulturális keresztény örökségnek.

Objektum doboz

Az unió bővítésére vonatkozó kérdésre a magyar miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy Szerbia felvétele az EU-ba geopolitikai szempontból stratégiai fontossággal bír. A csatlakozási tárgyalások ügyében egyébként Vučić csalódottságának adott hangot. Mint mondta, a Nyugat-Balkán országai uniós integrációjuk késlekedése miatt saját megoldásokat keresnek az érdekeik védelmére, akkor is, ha ez nem mindenkinek tetszik.

Európa jövőjével kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, az ő víziója az, hogy „maradjunk együtt”. Ehhez pedig gazdasági sikerekre van szükség, anélkül ugyanis nincs meg a politikai alapja a közös értékeknek.

Orbán Viktor a horvát miniszterelnökkel tárgyalt

Az európai politikai helyzetről, az EU jövőjéről és a magyar-horvát együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök horvát kollégájával, Andrej Plenkoviccsal szerdán a szlovéniai Bledben - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A horvát kormányfő a megbeszélésen köszönetet mondott Magyarországnak a tavalyi horvátországi földrengés kárainak elhárításához nyújtott segítségért.

Szóba kerültek a magyar-horvát regionális gazdasági együttműködés aktuális kérdései, és kitértek a határvédelem fontosságára is.

Az Európa jövőjéről folyó viták kapcsán Orbán Viktor és Andrej Plenkovic egyetértettek abban, hogy Közép-Európának kellő súllyal kell képviselnie érdekeit a tárgyalásokon - ismertette Havasi Bertalan.

Magyarország álláspontja világos: a migrációt meg kell állítani!

2015-ben Orbán Viktor volt az első, aki felvette a harcot az Európai Parlament elnökének koncepciójával szemben. Ezzel és a Bledi Stratégiai Fórummal kapcsolatban közösségi oldalán tett közzé videót a miniszterelnök.

Objektum doboz

Európa kulturális identitását, valamint az Európában élő emberek biztonságát veszélyeztetheti az illegális bevándorlás és olyan problémákat generálhat, melyekre még nincs válaszunk - jegyezte meg a miniszterelnök.

Nem vagyunk felkészülve ilyen jellegű új kihívásokra - mondta.

Az afganisztáni probléma kapcsán sok vitás kérdés merült fel, mely veszélyezteti az Európai Unió egységét.

Vissza kell adni minden, a migrációval kapcsolatos jogot a nemzetállamoknak. Ez az egyetlen megoldás, minden más esetben csak szenvedés lesz a dolog vége - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Kapcsolódó írásaink