Külföld

Megjósolható volt a nyugati kivonulás utáni összeomlás

Szégyennek nevezte Joe Biden Afganisztánnal kapcsolatos döntéseit Donald Trump fia,a The Wall Street Journal véleménycikke szerint ráég az elnökre a fiaskó

Tovább záporoznak a bírálatok Joe Biden amerikai elnökre. A katonai vezetők nyilatkozatai alapján előre lehetett tudni, hogy összeomlás lesz a kivonulásból. A jövővel kapcsolatban sem sokkal optimistábbak. Donald Trump csapata reklámkampányban leplezi le az elnök hazugságait.

Megjósolható volt a nyugati kivonulás utáni összeomlás
Figyelmen kívül hagyta a reális helyzetértékeléseket Joe Biden elnök
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Lesújtó ítéletet mondtak katonai vezetők az afganisztáni nyugati beavatkozásról. Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a Fox News amerikai hírtelevíziónak a hétvégén azt mondta, katonai megítélése szerint „a körülmények azt valószínűsítik, hogy polgárháború alakul ki”. „Azt nem tudom, hogy a tálibok képesek lesznek-e megszilárdítani hatalmukat és kormányt felállítani” – jegyezte meg. Milley tábornok szerint „egy, két, három év alatt újraéledhet a terrorizmus a térségben”.

Sir Nick Carter tábornok, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke a BBC-nek úgy fogalmazott, mindenki tévedett a várható afganisztáni fejlemények előrejelzésében, még a tálibok sem számítottak arra, hogy a dolgok ilyen gyorsan megváltoznak. Megjegyezte, a korábban felvázolt forgatókönyvek között szerepelt az afganisztáni összeomlás és az államszervezet szétforgácsolódása. „E folyamat üteme volt az, amely meglepett bennünket” – magyarázta. Mint mondta, azok az előrejelzések bizonyultak helytállónak, amelyek szerint az afgán kormány „nem húzza ki az év végéig”.

A The Wall Street Journal hétvégi véleménycikke szerint az afganisztáni fiaskó Joe Biden elnökhöz fog tapadni, része lesz az örökségének. Az amerikai üzleti lap szerzője keményen bírálta az elnököt, amiért a kivonuláskor a reális helyzetértékelésnél és a stratégiai szempontoknál fontosabb volt, hogy a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás huszadik évfordulója előtt végrehajtsák.

„Nem hagyjuk el a legfontosabb légibázisunkat az éjszaka közepén úgy, hogy az afgán hadseregnek még csak nem is szólunk. Nem hagyjuk hátra a fegyvereinket az ellenségeinknek, akikkel húsz évig harcoltunk” – sorolta a hibákat Peggy Noonan. A szerző szerint Biden számára Afganisztán ügyében volt érzelmi töltet, mivel azóta elhunyt fia harcolt Irakban, másrészt viszont egy nagy adag ego is lehetett a döntése mögött, mivel – ahogy Noonannek fogalmazott az elnök egyik régi barátja – Biden mindig azt hiszi, hogy ő a legokosabb a szobában. Ő akart lenni az, aki végre megcsinálja az afganisztáni kivonulást, „aki véget vet a nonszensz helyzetnek, beismeri a valóságot, meg meri tenni, amit mások nem, mert attól tartanak, gyengének vagy inkompetensnek tűnnek”.

Komoly emberként akart bevonulni a történelembe, akinek elismerik az érdemeit. Csakhogy a dolgok nagyon gyorsan nagyon rossz fordulatot vettek, Biden pedig dühből és büszkeségből sértett, védekező, dacos beszédeket tartott. Noonan szerint az amerikai vezetésnek nem azzal kell foglalkoznia, hogyan kommunikáljanak valamit, milyen képet mutatnak a közvéleménynek, hanem magával a valósággal.Nekiment Joe Bidennek Donald Trump volt elnök és csapata is. Hírlevelében fia, Donald Trump Jr. „abszolút szégyennek” nevezte Biden Afganisztánnal kapcsolatos döntéseit, és bírálta a demokrata adminisztrációt, amiért amerikai állampolgárokat hagytak hátra a közép-ázsiai országban.

Ifjabb Trump az amerikai mainstream liberális média ellen is kikelt, amiért hallgatnak a „nemzeti szégyenről”, a viselkedésüket össze se lehet hasonlítani azzal, ahogyan az apját támadták lényegében bármiért, amit tett. Trump csapata egy reklámkampányt is indított Biden Afganisztánnal kapcsolatos hazugságairól, valamint a volt elnök korábbi figyelmeztetéseiről.

Kapcsolódó írásaink

Polgárháború fenyegeti Afganisztánt

ĀHa hatalmi vákuum alakul ki, azt terrorista csoportok kihasználhatják - figyelmeztetett az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke