Külföld

Bűnözőket is evakuált a német hadsereg

Elérte a járvány előtti szintet a Törökország felől az unióba érkező migránsok száma, Margarítisz Szkínász szerint a közösség felkészültebb, mint 2015-ben volt

Megosztottak a németek az afgán menekültek befogadását illetően. A Bundeswehr által kimenekítettek közül húszan fennakadtak a német hatóságok biztonsági ellenőrzésén, de a Bild szerint ennél sokkal több bűnöző érkezhetett az evakuálások során az országba.

Bűnözőket is evakuált a német hadsereg
Egyre több a belső menekült Afganisztánban, hamarosan százezrek indulhatnak Európa felé
Fotó: AFP/Muhammet Nazim Tasci

Növekszik a migrációs nyomás az Európai Unió külső határain. A Welt am Sonntag című lap birtokába került uniós jelentés szerint a múlt héten annyian érkeztek Törökország felől illegálisan az unióba, mint tavaly márciusban, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások előtt. A bizalmas dokumentum alapján Törökország felől már többen kelnek útra a távolabbi Olaszország, mint a közeli görög szigetek felé. Az olasz partokra eddig 4739 illegális migráns érkezett idén Törökországból, míg az égei-tengeri szigetekre év eleje óta 4577-en érkeztek.

A Földközi-tenger középső részén idén eddig 39 183 migráns jutott el Európába, 83 százalékkal többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. A múlt héten 3236-an érték el Észak-Afrikából kiindulva az olasz partokat. A jelentés szerint egyelőre nyugodtabb az uniós külső határokon a helyzet, mint a 2015-ös migrációs válság idején.

A Welt am Sonntag közlése szerint idén július végéig 72 ezer menedékkérelmet adtak be Németországban, a legtöbb kérvényező szíriai, illetve afgán állampolgár. A lap emlékeztetett, hogy Németországban él a legnagyobb afgán diaszpóra Közép-Ázsián kívül, ezért nagy az esélye annak, hogy a szövetségi köztársaságra ismét jelentős migrációs nyomás helyeződik, ha tömegek indulnak el Afganisztánból Európa felé.

A német társadalom egyébként megosztott az afgán menekültek befogadását illetően. A dpa hírügynökség megbízásából készített felmérés szerint 46 százalék elutasítja, hogy a kormány menedékkérőket fogadjon be Afganisztánból, 47 százalék viszont támogatna egy ilyen döntést. A YouGov közvélemény-kutató vizsgálata alapján a németek negyede csak akkor fogadna be afgánokat, ha a többi uniós tagország is így döntene.

A német hadsereg, azaz a Bundeswehr összesen 4587 embert evakuált Afganisztánból. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter közölte, hogy közülük húszan fennakadtak a német hatóságok biztonsági ellenőrzésén. A tárcavezető szerint a húsz ember között van elítélt erőszaktevő, és akadnak olyanok is, akiket már kitoloncoltak Németországból Afganisztánba. A dpa hírügynökség szerint több olyan személyt is találtak, akik ismertek a német terrorellenes hatóságok előtt.

A Bild című lap szerint a fiatal, erőszakos férfiaknak volt a legnagyobb esélye felkerülni a Bundeswehr gépeire, ennek eredményeképpen a repülőgépeken gyakran alig voltak olyan afgánok, akik korábban a németeknek dolgoztak. A Bild úgy tudja, hogy a kimenekítettek között akad olyan, akit szexuális erőszak miatt elítéltek a német hatóságok, és 2024 februárjáig kitiltották az országból, egy másik férfit pedig fegyveres támadás miatt ítéltek el és toloncoltak ki korábban Németországból. A lap szerint több száz afgán bűnözőt evakuálhatott a Bundeswehr.

Az afganisztáni válság arra sarkallhatja az EU tagországait, hogy végre megállapodjanak az uniós bizottság által javasolt közös migrációs és menekültügyi rendszerről Margarítisz Szkínász szerint. Az európai életmódért felelős uniós biztos a Wiener Zeitung című osztrák lapban szombaton megjelent interjúban arra figyelmeztetett, hogy a következő hónapokban afgánok százezrei menekülhetnek el hazájukból. Beszélt arról is, hogy az unió jobban fel van készülve a migrációs válságra, mint 2015-ben volt, és a nemzeti szintű migrációs politikák egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Kapcsolódó írásaink