Külföld

A radikálisok elfoglalták Pandzsír teljes területét

A tálibok elfoglalták az eddig ellenállást tanúsító Pandzsír tartomány teljes területét - jelentette be a radikálisok egyik szóvivője.

A radikálisok elfoglalták Pandzsír teljes területét
A radikális iszlamista tálibok vélhetően már a Pandzsír területét is elfoglalták
Fotó: AFP

„E győzelemmel országunk végleg megszabadult a háború terheitől, az emberek pedig mostantól békében, bőségben és biztonságban élnek majd” - áll a Zabihulláh Mudzsáhid jegyezte közleményben.

Mudzsáhid hozzátette azt is, hogy a lázadók közül sokakat megöltek, a maradék pedig elmenekült, a tartományban élők pedig immár „megszabadultak túszejtőiktől”.

Megígérte továbbá, hogy senkit nem ér majd hátrányos megkülönböztetés: „mind testvérek vagyunk, együtt dolgozunk tovább országunk jólétéért”.

Az AP hírügynökség nevük elhallgatását kérő szemtanúk tanúvallomására hivatkozva azt közölte, hogy az éjszaka tálib harcosok ezrei törtek be a tartomány kerületeibe.

A tálibok elleni küzdelem folytatását ígérte Twitter-üzenetében a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) hétfőn, nem sokkal azután, hogy a radikálisok bejelentették, elfoglalták a tartományt.

Az üzenetben az NRF részéről kiemelték, hogy stratégiai állásokat foglaltak vissza a térségben, és nem adják fel a tálibok elleni harcot.

A tálibok megtorlással fenyegetnek minden lázadót

A tálibok szóvivője arra figyelmeztetett hétfőn, hogy keményen meg fognak torolni mindenféle esetleges lázadást az ország új vezetése ellen.

Zabihullah Mudzsáhid a sajtótájékoztatóján azt mondta: „Az iszlám emirátus nagyon érzékeny a lázadásokat illetően. Bárki is próbálna ellenállást szítani, azt keményen megtorolják”.

Hozzátette azt is, hogy az utóbbi húsz évben kialakított afgán fegyveres erők tagjait arra kérik, hogy csatlakozzanak a tálibok vezetése alatt álló új biztonsági erőkhöz.

A szóvivő a pandzsíri ellenállást vezető Ahmed Maszúd nyilatkozata kapcsán, melynek értelmében fegyveresei továbbra is tartják a Pandzsír-völgy „stratégiai pozícióit”, a következőképpen reagált:. „Ha bárki fegyvert ragad, és újabb ellenállást szervez, akkor azt mindenképpen az ellenségünknek tekintjük. A háborúnak vége, az ország kilábalt a válságból. Eljött a béke és az újjáépítés ideje. Az emberek támogatására van szükségünk”.

A szóvivő megígérte a Pandzsírban élőknek, hogy garantálják a biztonságukat, és nem éri őket hátrányos megkülönböztetés. Biztosított arról is, hogy az áramszolgáltatást és a kommunikációs hálózatokat is haladéktalanul helyreállítják a tartományban.

A leendő kormány összetételét a szóvivő szerint a következő napokban fedik majd fel.

Az ezzel kapcsolatos utolsó döntések is megszülettek már, még technikai problémákon dolgozunk - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy amint azok megoldódnak, bemutatják a tálib kormány tagjait.

Kudarcba fulladtak az egyeztetések

Ahmed Maszúd, aki az afgán hadsereg és különleges erők maradékaiból, valamint a helyi milíciákból szervezett ellenállást vezeti, már a tálibok augusztus 15-i hatalomra kerülését követően tárgyalásos rendezést sürgetett a Kabulhoz közeli, északkeleti tartomány politikai engedmények fejében történő átadásáról. Ezek az egyeztetések azonban gyorsan kudarcba fulladtak, és a tálibok bejelentették, úgy döntöttek, erővel szerzik meg Pandzsírt, amelyre az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat.

Mindeközben a Taszním félhivatalos iráni hírügynökség ugyancsak a Twitteren olyan videófelvételt tett közzé, amelyen az látható, hogy a tálibok a saját zászlajukat vonják fel Pandzsír egyik térségében.

A Taszním megjegyzi azt is, hogy afgán sajtóforrások szerint a tartományba betörő tálibokat pakisztáni drónok is segítették.

Szombaton magukat megnevezni nem kívánó pakisztáni források szerint előre be nem jelentett látogatásra érkezett Kabulba a pakisztáni titkosszolgálat vezetője. Egyelőre nem tudni, hogy Fájiz Hamíd miről egyeztetett a tálibokkal, ám szakértők emlékeztettek arra, hogy augusztusi hatalomátvételüket megelőzően a radikálisoknak hosszú éveken át az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán területén volt az egyik fő bázisuk, és többen azt állították, hogy közvetlen kapcsolatot tartanak fenn a pakisztáni titkosszolgálattal.

Kapcsolódó írásaink