Külföld

A pandzsíri ellenállás vezetője kész tárgyalni a tálibokkal

Kész tárgyalni a radikális iszlamista tálibokkal a pandzsíri ellenállás vezetője.

A pandzsíri ellenállás vezetője kész tárgyalni a tálibokkal
Ahmad Maszúd, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) vezetője
Fotó: AFP/Wakil Kohsar

Ahmad Maszúd, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) vezetője vasárnap az ellenállók Facebook-oldalán közölte, hogy üdvözli a vallástudósok, az ulémák tanácsának tárgyalásos rendezésről szóló javaslatát, amellyel véget vethetnének a harcoknak.

Az NRF lényegében egyetért a tanáccsal a problémák megoldásában - közölte Maszúd. Hozzátette, hogy a tartós béke megteremtésének érdekében az NRF kész folytatni a tárgyalásokat és azonnal leállítani a harcokat, amennyiben a tálibok is leállítják támadásaikat és csapatmozgásaikat Pandzsír és a szomszédos Baglán tartomány Andarab nevű körzete ellen. Maszúd szerint a tűzszünetet követően a felek megbeszéléseket folytathatnának az ulémák tanácsával.

Nem sokkal korábban a tálibok azt állították, hogy behatoltak Pandzsír tartomány székhelyére, Bazarak városába, miután kezükre kerültek a környező körzetek. Az afgán sajtó pedig arról cikkezett, az ulémák tanácsa sürgette a tálibokat, hogy tárgyaljanak az ellenállást tanúsító Pandzsír tartomány vezetőivel.

Mohammad Akbar Aga, az Afganisztán Megmentése Legfőbb Tanácsa nevű, a tálibokhoz közel álló mozgalom vezetője a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a tálibok kormányalakítását Pandzsír kérdése hátráltatja. A tálibok egykori katonai parancsnoka szerint a kormánytagok névsorának bejelentése még két-három napot vehet igénybe.

„Nincs kétség afelől, hogy a kormány tagjainak afgánoknak kell lenniük. Számunkra nem fontos, melyik etnikai csoporthoz, vagy a társadalom mely rétegéhez tartoznak” - tette hozzá Akbar Aga. Az NRF egyelőre nem reagált a tálibok tartományi székhellyel kapcsolatos közlésére. Korábban viszont a tálibok „propagandagépezetét” állította pellengérre, mondván, a radikálisok figyelemelterelés végett hamis információkat próbálnak terjeszteni, és azt állította, kiűzték a tálibokat az északkeleti Parján körzetből.

Bilal Karimi, a tálibok egyik szóvivője a Twitteren közölte, hogy a kezükre került Rukhah körzet központja, a rendőrfőkapitánysággal együtt. Ez a körzet Bazarak városával határos. Karimi szerint az ellenállók hatalmas veszteségeket szenvedtek, a tálibok emellett számos foglyot ejtettek és nagy mennyiségben zsákmányoltak járműveket és fegyvereket is. Hozzátette, hogy Bazarakban harcok dúlnak. A közlést azonban nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Maszúd, aki az afgán hadsereg és különleges erők maradékaiból, valamint a helyi milíciákból szervezett ellenállást vezeti, már a tálibok augusztus 15-i hatalomra kerülését követően tárgyalásos rendezést sürgetett a Kabulhoz közeli, északkeleti tartomány politikai engedmények fejében történő átadásáról. Ezek az egyeztetések azonban gyorsan kudarcba fulladtak, és a tálibok úgy döntöttek, erővel szerzik meg Pandzsírt, amelyre az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni hatalmukat.

Vasárnap kezdte meg háromnapos afganisztáni látogatását Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke. A tervek szerint egészségügyi intézményeket, erőszakcselekmények áldozatai részére létrehozott rehabilitációs központokat, és az ICRC helyi alkalmazottait látogatja meg. A nemzetközi segélyszervezet szerint Maurer az afgán hatóságok képviselőivel is találkozik majd.

„Az afgánok negyven év konfliktust voltak kénytelenek elszenvedni, és most évek munkájára lesz szükség, hogy talpra álljanak. Az ICRC elkötelezett, hogy maradjon és segítséget nyújtson ebben” - jelentette ki Maurer. Hangsúlyozta, hogy az afgánok jövője nagyban függ a külvilág segítségétől.

A Hama Press afgán hírügynökség jelentette, hogy a pandzsiri harcokban elesett Fahim Dastit, a pandzsíri azNRF szóvivője. Dasti haláláról az ellenállók is közétettek egy szűkszavú Twitter-üzenetet. Közölték, hogy egyik tábornokuk, Abdud Vudod Zara is életét vesztette. A szóvivő halálának körülményei egyelőre nem ismertek.

Dasti a nap folyamán Twitter-oldalán közölte, hogy szinte teljességgel sikerült kiűzni a tálibokat a tartomány területéről, súlyos veszteségeket okozva nekik. A radikálisok ezzel szemben arról számoltak be, hogy harcosaik már behatoltak Pandzsír székhelyére, Bazarak városába.

Amerikai állampolgárokat kimenekítő repülőket tartóztattak fel a tálibok

Több száz ember, köztük amerikai állampolgárok és afgán segítők kimenekítésére bérelt repülőgépeket tartóztattak fel az afganisztáni Mazari-Saríf repülőterén az Afganisztánban hatalomra került tálibok - közölte vasárnap a Daily Mail.

A konzervatív brit lap a texasi Michael McCaul republikánus képviselő Fox News amerikai hírtelevíziónak adott interjújára hivatkozva arról számolt be, hogy legalább hat utasszállító elindulását akadályozták meg a radikálisok Mazari-Saríf repülőterén. McCaul szerint a tálibok túszként tartják fogva az embereket, mert elengedésükért cserében akarnak valamit.

„Az állami hatóságok jóváhagyták ezeket a járatokat, de a tálibok nem engedik őket elindulni a repülőtérről” - jelentette ki a republikánus képviselő, aki a képviselőház külügyi bizottságának is tagja. Hangsúlyozta, hogy az amerikai csapatkivonás augusztus 31-i lezárulása óta egyetlen egy amerikai állampolgárt sem menekítettek ki a tálibok kezére került országból.

Ted Cruz texasi republikánus szenátor, aki a szenátusi külügyi bizottságának tagja, Twitter-oldalán arról írt, hogy Joe Biden amerikai elnök sorsukra hagyta az Afganisztánban maradt amerikai állampolgárokat. „A kongresszus tagjai, köztük jómagam és stábom is, éjt nappallá téve dolgozunk, hogy kihozzuk őket, de Biden külügyminisztériuma nem tud még a saját útjából sem félreállni” - hangsúlyozta Cruz, aki szerint a legfrissebb információik szerint „túszejtési válságról” is érkeztek jelentések.

Az Afganisztán északi részén fekvő Mazari-Saríf repülőterének egyik illetékese viszont azt állította, hogy az utasok afgán állampolgárok, akik közül többen nem rendelkeznek útlevéllel, vagy vízumokkal. Mint mondta, az érintett személyek elhagyták a légikikötőt, míg rendezni tudják a helyzetet.

McCaul ezzel szemben azt közölte, hogy az utasok, köztük amerikaiak is, a repülőgépek fedélzetén várakoznak, miközben a tálibok nem engedik elindulni őket, gyakorlatilag „túszként tartva őket”. A republikánus képviselő mindemellett nem árulta el, honnan származnak az értesülései.

Az amerikai kormány a csapatkivonást követően közölte, hogy feltételezések szerint az Egyesült Államok legalább száz állampolgára maradhatott Afganisztánban. A Biden-kormányzat azonban nem tudta pontosan megmondani az afgán földön rekedt amerikaiak számát, de ígéretet tett arra, hogy a tálibokkal egyeztetve erőfeszítéseket tesz majd a kimenekítésükre.      

Az érintettek egyike, egy kaliforniai származású nő, arról számolt be újságíróknak, hogy a radikális iszlamisták házról-házra járva vadásznak az amerikaiakra. A 25 éves, várandós nő, aki a tálibok megtorlásától tartva csak Nasriának nevezte magát, elmondta, hogy júniusban utazott családlátogatásra Afganisztánba, ahol feleségül ment egy afgán állampolgárhoz.

Kapcsolódó írásaink

Polgárháború fenyegeti Afganisztánt

ĀHa hatalmi vákuum alakul ki, azt terrorista csoportok kihasználhatják - figyelmeztetett az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke