Külföld

Macron Marseille kegyeit keresi

Élősködőknek nevezte a drogdílereket a francia elnök, aki a választásra készülve rendet és biztonságot ígért

Rendet és biztonságot ígért a Marseille külvárosaiban élőknek Emmanuel Macron államfő. A jövő évi francia elnökválasztás közeledtével központi témává válik a város aggasztó helyzete.

Macron Marseille kegyeit keresi
Elnöksége eddigi leghosszabb látogatására utazott Marseille-be Macron
Fotó: AFP/Guillaume Horcajuelo

Franciaország második legnagyobb városába, a drogkereskedelemtől, erőszakos bűnözéstől és rossz infrastruktúrától szenvedő Marseille-be látogatott az elmúlt napokban Emmanuel Macron francia köztársasági elnök.

A jövő évi elnökválasztásra készülő politikus kormányának nyolc tagja kíséretében érkezett a kikötővárosba, ahol az év eleje óta 15 halálos áldozatot szedett a drogkereskedelemhez kapcsolódó erőszak, múlt hónapban egy 14 éves fiút is megöltek. „Ha az emberek Kalasnyikovokkal ölik egymást, az azért van, mert szinte ingyen elérhetők ebben a városban” – fogalmazott Marseille nemrég megválasztott szocialista polgármestere, Benoit Payan augusztusban a France Infónak.

A France24 cikke szerint nem csak a bűnözés és a szegénység jelent óriási problémát, hanem az is, hogy a városban 900 ezren élnek egy több mint kétszer akkora területen, mint a kétmillió körüli lélekszámú Párizs, nincs azonban olyan kiterjedt metróhálózata, mint a fővárosnak, csak két földalatti vasútvonal. A portál tudósítója szerint a város iskolái közül mintegy kétszáz sürgős felújításra szorul. Az uszodák harmadát bezárták 2008 óta, a gyerekek fele nem tud úszni.

Emmanuel Macron csütörtöki beszédében a város élősködőinek nevezte a drogdílereket, akik ellen fejlett technológiával és megerősített rendőrséggel akar fellépni a kormánya. Ötszáz új térfigyelő kamerát telepítenek a legveszélyesebb negyedekbe, és kétszázzal több rendőrt vezényelnek ki az utcákra. A rendőrautókba és más felszerelésekbe több mint nyolcmillió eurót fektetnek és a városi rendőrségnek új központja lesz. Macron szerint a legszegényebb negyedekben lakóknak is joga van a békés élethez.

A France24 felidézte, a bűnözési ráta már nem olyan magas Marseille-ben, mint a különösen erőszakos nyolcvanas években, de a halálos kimenetelű lövöldözések egyre gyakoribbak, a város hosszú ideje fennálló társadalmi problémái pedig a bekerültek az elnökválasztási kampány témái közé.

A portál szerint Macron jobboldali kihívója, a Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pen kampányának középpontjában is várhatóan a rend és a biztonság áll majd. Macron mostani útját az elnökválasztás tükrében értékelik a franciák a France24 szerint. Nem akármilyen elnöki látogatásról van szó, hiszen a kabinet nyolc tagja is elkísérte Macront, ráadásul elnöksége alatt sosem töltött még ennyi időt – három napot – hivatalos látogatáson egy francia városban.

Kapcsolódó írásaink