Külföld

Hölvényi: Meg kell előzni az újabb európai migrációs válságot

Az Afganisztánban kialakult válsághelyzetet vitatták meg az Európai Parlament fejlesztési és külügyi bizottságai a szerdai ülésükön. Hölvényi György, az európai néppárti frakció fejlesztéspolitikai szakmai vezetője felszólalásában kiemelte: „nincs itt az ideje a felelőtlen kijelentéseknek, az EU-nak fel kell mérnie saját képességeit és minden támogatást meg kell adnia a régió azon országainak, melyek afganisztáni menekülteket fogadtak be, különben Európának újabb migrációs válsággal kell szembenéznie.”

Hölvényi: Meg kell előzni az újabb európai migrációs válságot
Hölvényi György
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A KDNP európai parlamenti képviselője felszólalásában elmondta, hogy az afganisztáni helyzet két szempontból is kihívást okoz: egyrészt az Európai Unió számára kiszámíthatatlan politikai-biztonsági helyzetet eredményez, másrészt súlyos humanitárius válság kialakulásával fenyeget.

A veszélyhelyzet kezelése érdekében Európának meg kell próbálnia fenntartani a kapcsolatot a hatóságokkal anélkül, hogy legitimálná a tálib rezsimet.

Emellett el kell kerülnünk a válság további kiszélesedését, fel kell térképeznünk a mozgásterünket és növelnünk kell a humanitárius segítségnyújtási képességeinket - sorolta az Unió sürgető feladatait a politikus hozzátéve: „Az Európai Uniónak támogatnia kell a régióbéli, szomszédos országokat, amelyek afganisztáni menekülteket fogadnak be. Ez az egyetlen esély az újabb európai migrációs válság megelőzésére."

A képviselő a felszólalásában nyomatékosította: „A helyzet megdöbbentő, a koalícióban részt vevő országok hetekkel ezelőtti nyilatkozatai teljesen hamisnak és tévesnek bizonyultak."

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom