Külföld

Véget ért a húsz évig tartó háború

A tálibok győzelmével és az amerikaiak vereségével fejeződött be Afganisztán megszállása

A kabuli repteret is elhagyták az amerikai katonák, így a tálibok teljes győzelmével ért véget a húszéves megszállás. Egyelőre békés állapotok uralkodnak a fővárosban, de kérdéses, hogy az ország nem alakul-e át terroristaközponttá. Rendkívül bizonytalan az ott ragadt több száz amerikai helyzete is, akiket a légi közlekedés hiányában szinte lehetetlen kimenekíteni.

Véget ért a húsz évig tartó háború
A tálibok az utolsó amerikai gép távozása után elfoglalták a kabuli repteret
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Haroon Saba

Elhagyta az utolsó amerikai katonai szállítógép is Kabul repterét, ezzel véget ért az ázsiai ország húsz éven át tartó nyugati megszállása, amely több mint kétezermilliárd dollárba és több mint 2500 amerikai katona életébe került az Egyesült Államoknak. Az utolsó gép távozása után a tálibok elfoglalták a repteret, és ünneplésbe kezdtek a város különböző területein. A beszámolók szerint egyelőre még nagyrészt béke uralkodik a városban, viszont senki nem tudja garantálni, hogy ez hosszú távon is így marad.

A reptéren tálib kommandósok társaságában sajtótájékoztatót tartott az iszlamisták egyik szóvivője, Kari Juszuf, aki arról beszélt, az embereknek nincs miért aggódniuk, biztonság lesz Kabulban. Gratulált az afgán népnek, hogy kivívták a függetlenségüket, hozzátéve, hogy minden országgal, így az Egyesült Államokkal is jó kapcsolatot szeretnének fenntartani. A tálibok egy másik szóvivője még este történelmi pillanatnak nevezte az amerikaiak kivonulását.

A tálibok gyorsan elkezdték birtokba venni az amerikai és az afgán hadsereg által hátrahagyott, több milliárd dollárnyi hadifelszerelést. Egyes meg nem erősített források szerint a Blackhawk helikoptereket már a levegőben végrehajtott akasztásra használják fel, valamint egyre több tálib fegyveres látható amerikai gyártmányú egyenruhában.

Annak ellenére, hogy az evakuálás véget ért, Antony Blinken amerikai külügyminiszter tájékoztatása szerint még körülbelül 200 amerikai állampolgár tartózkodik az országban, akiknek nem sikerült időben eljutniuk a reptérre. Kérdéses, hogy őket hogyan tudják kimenekíteni Afganisztánból működő repülőtér nélkül, ugyanis a légi irányítás megszűnése miatt a légi forgalom is szünetel. Blinken bejelentette, hogy ezentúl Dohán keresztül tartják a diplomáciai kapcsolatot Afganisztánnal.

Korábban az amerikai külügyminiszter azt nyilatkozta: szerinte a tálibok elkötelezettek, hogy az ország ne váljon a terroristák fészkévé, ennek az optimizmusnak viszont ellentmond, hogy videófelvételek tanulsága szerint szívélyes fogadtatásban részesült Oszama Bin-Laden egykori biztonsági tanácsadója, Amin ul-Hak, aki egy luxusterepjáróval érkezett vissza Nangarhar tartománybeli szülővárosába. Kérdéses, hogy a különböző terrorszervezetek és a tálibok között milyen kapcsolat alakul ki, hiszen a különböző csoportok érdekei számos ponton ütköznek.

Röviden

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn határozatban szólította fel az Afganisztánban hatalomra került iszlamista tálibokat, hogy tartsák be korábbi ígéreteiket, és ne állják útját az országból elmenekülő afgánoknak. A határozat ezenfelül kiemeli: nem szabad, hogy terroristák kezére jusson Afganisztán, valamint felszólítja a tálibokat, hogy tartsák tiszteletben a nők, gyermekek és kisebbségek jogait. A vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína tartózkodott a szavazáson.
 

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter kedden felszólította a Nyugatot, hogy működjön együtt a tálibokkal Afganisztánban. „Ne ismételjük meg a múltban elkövetett hibákat” – mondta Kuresi azt követően, hogy Iszlámábádban találkozott a német diplomácia vezetőjével, Heiko Maasszal. A pakisztáni külügyminiszter azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy bízzanak a tálibok ígéreteiben. Kuresi rámutatott: Afganisztánnak fejlesztési és gazdasági segélyekre van szüksége. Hozzátette: a nemzetközi közösség nem hagyhatja magára az országot.


Megérkezett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első segélyszállítmánya hétfőn Afganisztánba a tálibok mintegy két hete történt hatalomátvétele óta. A WHO közlése szerint az egészségügyi készleteket szállító repülőgépet Pakisztán bocsátotta a szervezet rendelkezésére. A gép az észak-afganisztáni Mazari-Sarifban szállt le 12,5 tonna gyógyszerrel és orvosi felszereléssel a fedélzetén. A WHO figyelmeztetett, hogy Afganisztánban napokon belül elfogynak az egészségügyi készletek.
(DD)

Kapcsolódó írásaink