Külföld

Újabb amerikai légi csapások Afganisztánban

Már ezen a héten bejelenthetik a teljes kormányuk összetételét a tálibok a szóvivőjük szerint

Utolsó szakaszába ért az amerikai evakuáció, a tálibok a héten bejelentik a kormányuk összetételét. A hétvégén újabb légi csapást mértek az amerikaiak az Iszlám Államra.

Újabb amerikai légi csapások Afganisztánban
A tálibok is fokozottan figyelték az utcákat a terrortámadások után
Fotó: AFP/Aamir Qureshi

Az Egyesült Államok tegnap Kabulban katonai csapást hajtott végre, ami az Iszlám Állam helyi ágának feltételezett harcosai ellen irányult. Tálib illetékesek közlése szerint a csapás egy öngyilkos merénylő autója ellen irányult, aki a múlt csütörtöki után újabb terrortámadást akart végrehajtani a repülőtéren, ahol az amerikai evakuáció utolsó napjainak műveletei zajlottak.

Korábban az afgán fővárosban szemtanúk arról számoltak be a hírügynökségeknek, hogy a repülőtér közelében robbanást hallottak, amit valószínűleg egy házba csapódó rakéta okozott. Az MTI szerint a két rakétacsapás különálló incidens lehetett.

Az amerikai hadsereg szombaton jelentette be, hogy légi támadásban megölte az Iszlám Állam helyi ága, az Iszlám Állam Horaszán Tartomány egyik tagját. A dróncsapást Lloyd Austin védelmi miniszter rendelte el, és Joe Biden elnök hagyta jóvá, hivatalos közlés szerint nem tudnak civil áldozatokról.

Az AP hírügynökség egyébként úgy értesült, hogy a múlt csütörtöki támadáshoz – amelyben 13 amerikai katona és 169 afgán vesztette életét – használt robbanómellény 11 kilogramm robbanószert tartalmazott, noha az öngyilkos merényletekhez általában kettő-négy kilogrammot használnak fel.

Joe Biden szombaton arról is beszélt, hogy a következő egy-két napban nagy volt az esélye annak, hogy újabb merényletet követnek el a repülőtér ellen, a tegnapi csapás tehát ezt hivatott megelőzni.

Tegnapi közlés szerint utolsó szakaszába ért az amerikai evakuáció, a tálibok a repülőtér gyors átadására készültek. Zabihulla Mudzsahid szóvivő szombaton azt mondta, egy héttel később jelentik be a teljes kormány összetételét.

Pénzzel szorgalmazná a migránsok befogadását az unió

Konkrét ajánlásokat vár az Európai Bizottság az uniós tagállamoktól a menekültek befogadásával kapcsolatban a Welt am Sonntag értesülése szerint. A brüsszeli testület egyik szóvivője, Christian Wigand a német lapnak elmondta, az EU migránsonként tízezer eurót fizetne azoknak az országoknak, akik hajlandóak részt venni az áttelepítési programokban.

A szóvivő hozzátette, az unió jelenleg „az afganisztáni válság átfogó megközelítésén” dolgozik, amely magában foglalja a régió támogatását, a határellenőrzést, valamint a különösen veszélyeztetett helyzetben lévő afgánok európai védelmét. A Welt am Sonntag egy felmérést is közölt, amely szerint a németek hetven százaléka tart attól, hogy a tálib győzelem után újabb menekülthullám éri el Európát.
(HSz)

Röviden

Éberségre intett Emmanuel Macron az Iszlám Állam jelentette fenyegetéssel szemben. A francia államfő, aki a hétvégén Bagdadban egy biztonsági konferencián vett részt, bejelentette, a brit és a francia kormány egy kabuli biztonsági zóna létrehozását fogja javasolni az ENSZ Biztonsági Tanácsának mai rendkívüli tanácskozásán. Macron arról is beszélt, hogy országa előzetes megbeszéléseket folytat a tálibokkal a humanitárius helyzetről.

Megkezdte az amerikai és a szövetséges erőkkel együttműködő afgánok levadászását a tálibok Al Isha nevű különleges egysége – írta meg a New York Post. A lap szerint az iszlamista csoport ehhez amerikai biometrikus technológiát és adatbázisokat is felhasznál.

(HSz)

Kapcsolódó írásaink