Külföld

Az Iszlám Állam követte el a kabuli reptér elleni rakétatámadásokat

Az Iszlám Állam dzsihadistái rakétákat lőttek ki Kabul repülőterére hétfőn, a lövedékek egy részét megsemmisítette a reptérre telepített elhárító rendszer - jelentette az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Az Iszlám Állam követte el a kabuli reptér elleni rakétatámadásokat
Tálibok őrködnek egy kiégett autó mellett Kabulban, az amerikai dróntámadást követően
Fotó: AFP/Wakil Kohsar

A CNN amerikai hírtelevízió amerikai kormánytisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy legalább öt rakétát lőttek ki a légikikötőre. A közösségi médiában egy rakétatalálat miatt lángra kapott autó képei kezdtek terjedni hétfőn, de ennek eredetiségét hírügynökségek egyelőre nem tudták megerősíteni. A rakétatámadásoknak a hírek szerint nem voltak áldozatai.

A támadások elkövetőjeként délután az Iszlám Állam jelentkezett A dzsihadisták Naser News nevű hírszolgálata közölte a Telegram-csatornáján, hogy „a mindenható Isten kegyelméből a kalifátus katonái hat katyusa rakétával vették célba a kabuli nemzetközi repülőteret”.

A rakéták egy része az afgán főváros Szalim Karván kerületében csapódott lakóépületekbe, a repülőtértől mintegy három kilométerre. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. A hírcsatornának egy amerikai illetékes arról beszélt, hogy több rakétát megsemmisített a repülőtér rakétaelhárító rendszere.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője nem sokkal később arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták a támadásról, az emberek kimenekítése pedig szakadatlanul folytatódik.

Az elnök megerősítette azt az utasítást a parancsnokoknak, hogy kettőzzék meg erőfeszítéseiket a terepen lévő amerikaiak biztonsága érdekében -  hangsúlyozta a szóvivő. Az AP amerikai hírügynökség a helyszínről azt jelentette, hogy az amerikai szállítógépek zavartalanul, mintegy húszpercenként szálltak fel a repülőtérről.

Vasárnap Joe Biden arra figyelmeztetett, hogy újabb terrortámadás várható az afganisztáni főváros repülőterén, ahol csütörtökön mintegy kétszáz halálos áldozatot követelő pokolgépes merénylet történt, amelyben 13 amerikai és két brit katona is meghalt.

A támadásért az Egyesült Államok az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet tette felelőssé. Az amerikai hadsereg válaszul a terrorcselekményre dróncsapást mért az Iszlám Állam állásaira a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban. A támadásban a dzsihadisták két embere - terrorcselekmények tervezője - halt meg, egy pedig megsebesült.

A feltételezett merénylők elleni dróncsapás okozhatott civil áldozatokat is

A feltételezett öngyilkos merénylők elleni vasárnapi kabuli amerikai dróncsapás okozhatott civil áldozatokat is amellett, hogy megölte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi csoportjának két emberét, és felrobbantotta a gépkocsijukba rakott nagy mennyiségű robbanószert - közölte hétfő hajnalban az amerikai haderő.

A dróncsapásról először tálib tisztségviselők, meg nem nevezett más források és szemtanúk számoltak be, majd megerősítette azt az amerikai Középső Parancsnokság. Tálib tisztségviselők beszámoltak egy olyan rakétabecsapódásról is, amely a kabuli repülőtértől északnyugatra, egy lakónegyedben történt, és egy gyerek halálát okozta. Később egy afgán tisztségviselő azt mondta, hogy három gyerek halt meg ott. Szemtanúk több ember haláláról, illetve megsebesüléséről számoltak be a szóban forgó lakónegyedből. Akkor ez egy külön rakétacsapásnak tűnt.

Bill Urban százados, a Középső Parancsnokság szóvivője hétfő hajnalban közölte: az amerikai tisztségviselők tudnak azokról a jelentésekről, amelyek szerint polgári áldozatai vannak egy rakétatámadásnak, és vizsgálják ezeket. A terv szerinti amerikai rakétacsapás megakadályozott egy támadást a kabuli repülőtér ellen, de „nagyon szomorú volna, ha ez ártatlan életeket is kioltott” - jelentette ki.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő az AP hírügynökség szerint arról számolt be, hogy a drónról egy olyan gépjárművet vett célba az amerikai haderő, amely két épület között állt, és csomagtartójába éppen robbanószert raktak be emberek. Az első robbanást a rakéta becsapódása okozta, a másodikat pedig valószínűleg a csomagtartó tartalma, és ennek hatására az egyik épület is megrongálódott, illetve civilek is áldozatul eshettek.  

Szemtanúk szerint az épületet érő robbanás tüzet okozott benne. Több gyereket és nőt ki tudtak menteni, de néhány gyerek - számukat nem mondták - meghalt.

A CNN amerikai hírtévé később azt jelentette egy szemtanú közlésére hivatkozva, hogy egy család kilenc tagja halt meg a háznál, köztük hat gyerek.

A vasárnapi amerikai dróncsapás a második volt azóta, hogy az Iszlám Állam-Horászán Tartomány nevű terrorszervezet több mint száz emberéletet - közöttük tizenhárom amerikai katonáét - követelő öngyilkos merényletet követett el csütörtökön a kabuli repülőtérnél.

Oroszország nemzetközi konferenciát javasol Afganisztán újjáépítéséről

Oroszország hétfőn azt javasolta, hogy rendezzenek nemzetközi konferenciát Afganisztán gazdaságának újjáépítéséről, miután a tálibok átvették az uralmat az országban.

Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja, a moszkvai külügyminisztérium második ázsiai osztályának igazgatója hétfőn az állami televízióban azt mondta: „A világ minden jóléti országának találkoznia kell az új afgán hatóságokkal, hogy tárgyaljanak a gazdasági és társadalmi újjáépítés kérdéseiről”.

Kabulov hangsúlyozta: kiemelten fontos lenne azoknak az országoknak a részvétele, amelyek katonáikkal jelen voltak Afganisztánban. A tisztségviselő rámutatott: ez „becsület és lelkiismeret kérdése”.

A különmegbízott leszögezte: nem arról van szó, hogy pénzt adjanak a táliboknak, inkább arról, hogy megvédjék az afgán nemzeti valutát. Moszkva azt tervezi, hogy hozzájárul Afganisztán gazdasági újjáépítéséhez.

Kabulov óva intette a nemzetközi közösséget attól, hogy befagyasszák az afgán arany- és devizatartalékokat. A tisztségviselő szerint egy ilyen lépés csak tovább ösztönözné az elvándorlást.

A nemzetközi közösség több milliárd dollárra rúgó segélyeket fagyasztott be, és a tálibok jelenleg nem férnek hozzá Afganisztán külföldi pénzkészleteihez.

Felmentették az amerikai tengerészgyalogság egyik alezredesét, mert bírálta a katonai vezetést

Stuart Schellert azután mentették fel parancsnoki tisztségéből, hogy videóüzenetben bírálta az amerikai katonai vezetést az afganisztáni kivonulás módja miatt. A felmentés után az alezredes bejelentette távozását a tengerészgyalogságtól - jelentette több amerikai médium, köztük a Fox televízió és a The Daily Wire hírportál.

A közösségi médiában megjelentetett videóban Scheller, az iraki és afganisztáni háború veteránja, „elszámoltatást” követelt a „katasztrofális” események ügyében, leszögezve, az emberek dühösek, mert a vezetőik „cserben hagyták őket”, ráadásul „egyikük sem vállalja a felelősséget, és nem mondja azt, hogy ezt elszúrtuk”.

Az interneten terjedő felvételen az alezredes rámutatott: „a védelmi miniszter májusban a kongresszus előtt kijelentette, hogy az afgán hadsereg képes feltartóztatni a tálibok előrenyomulását”, illetve számos más katonai vezető is hasonlóan nyilatkozott.

„Nem azt mondom, hogy örökké Afganisztánban kellene maradnunk. Viszont felhasználta-e bármelyikük is a befolyását és a pozícióját arra, hogy azt mondja: +Hé, rossz ötlet kiüríteni a bagrami légibázist, mielőtt mindenkit kimenekítünk?+ Csinált bárki ilyet?” - tette fel a kérdést.

„Követelem a felelősségre vonást, minden szinten. Ha nem kapjuk meg, akkor én hozom el” - fogalmazott az alezredes a
videóban, majd idézte Thomas Jeffersont is (az Egyesült Államok alapító atyáinak egyike), aki szerint „minden nemzedéknek szüksége van egy forradalomra”. A videóban kiemelte David H. Berger tábornokot, a tengerészgyalogság parancsnokát, Lloyd Austin védelmi minisztert és Mark Milley tábornokot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét, mint akik szerinte felelősek a kivonulás módjáért és a kabuli reptérnél elkövetett merényletekért. A videó közzétételét követően Schellert felmentették a parancsnokság alól. Jim Stenger őrnagy, a tengerészgyalogság szóvivője közölte, hogy ennek oka „a parancsoki képességeit illető bizalom elvesztése”.

A Newsweek című amerikai lap arról számolt be, hogy ezután az alezredes bejelentette azonnali hatályú távozását a haderőnemtől, hozzáfűzve, hogy ezzel feladja minden járandóságát. Ennek kapcsán kiemelte: ha valaki kizárólag a stabilitást és a pénzt tartja szem előtt, az „a rendszer rabszolgájává válhat”.

Kapcsolódó írásaink