Külföld

Katonai csapást hajtott végre az Egyesült Államok Kabulban

Az Egyesült Államok katonai csapást hajtott végre vasárnap Kabulban - közölte két amerikai illetékes a Reuters brit hírügynökséggel.

Katonai csapást hajtott végre az Egyesült Államok Kabulban
A kabuli repülőtér közelében robbanás hallatszott
Fotó: AFP/Haroon Sabawoon

A nevük elhallgatását kérő illetékesek elmondták, hogy a katonai csapás az Iszlám Állam feltételezett harcosai ellen irányult.

A légicsapást pilóta nélküli repülő szerkezettel hajtották végre, és az utórobbanások arról tanúskodnak, hogy a jármű nagy mennyiségű robbanószert szállított - hangoztatták az illetékesek.

Az afgán fővárosban szemtanúk arról számoltak be, hogy a kabuli repülőtér közelében robbanás hallatszott, amelyet valószínűleg egy házba csapódó rakéta okozott.

Tálib illetékesek is azt közölték, hogy a Kabulban végrehajtott amerikai katonai csapás öngyilkos merénylő gépkocsija ellen irányult, aki támadást akart intézni a kabuli nemzetközi repülőtér ellen az amerikai katonai kivonulás közepette.

Egyelőre kevés részlet ismert az incidensről, csakúgy, mint arról a rakétabecsapódásról, amely a repülőtértől északnyugatra fekvő egyik lakónegyedben történt és megölt egy gyermeket. A két rakétacsapás különálló támadás lehetett.

A vasárnapi amerikai légicsapás immár a második azt, amióta az Iszlám Állam-Horaszán Tartomány nevű terrorszervezet több mint száz emberéletet - közöttük tizenhárom amerikai katonáét - követelő öngyilkos merényletet hajtott végre csütörtökön a kabuli repülőtérnél.

Az amerikai Középső Parancsnokság megerősítette a dróncsapás hírét, közleményében tudatta, hogy polgári áldozatokról egyelőre nincsenek jelentések, de vizsgálatot folytatnak az ügyben.

„Éberek maradunk a lehetséges jövőbeli fenyegetéssel szemben” - olvasható a közleményben.

„Nagyon valószínű”, hogy újabb merényletet követnek el a következő 24-36 órában a kabuli repülőtér ellen - figyelmeztetett szombaton Joe Biden amerikai elnök, aki hozzátette, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet két fegyveresének életét kioltó amerikai légicsapás nem az utolsó volt.

A tálibok engedélyezik, hogy külföldiek és az érintett afgánok elhagyják Afganisztánt

A tálibok engedélyezni fogják, hogy valamennyi külföldi állampolgár, és más ország utazási engedélyével rendelkező afgán állampolgár elhagyja Afganisztánt - jelentették be vasárnap este közös közleményben Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és más országok.

„Biztosítékokat kaptunk a táliboktól, hogy minden külföldi állampolgárnak és más országtól utazási engedéllyel rendelkező afgán állampolgárnak engedélyezik, hogy biztonságos és rendezett módon eljussanak az indulási helyre és külföldi országba utazzanak” - olvasható a közleményben.

Az országok, köztük Ausztrália, Japán, Franciaország, Spanyolország és mások folytatják az utazási dokumentumok kiadását az afgánoknak a közlemény szerint.

Megérkezett az Egyesült Államokba a kabuli robbantásban elhunyt amerikai katonákat szállító repülőgép

 Megérkezett az amerikai légierő Delaware államban található doveri támaszpontjára helyi idő szerint vasárnap délután az a C-17 Globemaster II típusú katonai repülőgép, amely visszaszállította Afganisztánból az Egyesült Államokba a csütörtöki kabuli robbantásban elhunyt 13 amerikai katona holttestét - jelentette az amerikai sajtó.

Az amerikai nemzeti lobogóval letakart koporsókat katonai tiszteletadás mellett fogadták a légi bázison, ahol az elhunyt katonák szülein és hozzátartozóin kívül jelen volt Joe Biden amerikai elnök és felesége Jill Biden, valamint Antony Blinken külügyminiszter, Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is.

Az amerikai sajtó információi szerint az elesett katonák családjai közül tizenegyen döntöttek úgy, hogy engedélyezik a hazaérkezés közvetítését az országos televíziós hírcsatornáknak.

A több mint 100 áldozatot követelő öngyilkos merénylet csütörtökön történt a kabuli Hamid Karzai repülőtér Abbey kapujánál. A robbantás elkövetését az Iszlám Állam-Horaszán Tartomány nevű terrorszervezete vállalta. Az afgán főváros nemzetközi repülőtere körül nagy a feszültség és a zsúfoltság azóta, hogy a hatalomból húsz éve elűzött tálibok augusztus 15-én harc nélkül bevonultak Kabulba, és a nyugati hatalmak megkezdték állampolgáraik, diplomatáik és afgán segítőik kimenekítését az ázsiai országból.

A merénylet amerikai áldozatai 20 és 31 év közötti fiatalemberek voltak, akik közül tizenegyen tengerészgyalogosként szolgáltak, egyikük a haditengerészet, egy másik áldozat pedig a szárazföldi erők katonája volt. Öten közülük mindössze 20 évesek voltak, azaz nem sokkal a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások előtt születtek, amelyek arra sarkallták akkor az Egyesült Államokat, hogy megtámadják Afganisztánt.

Hogy kifejezze részvétét, Biden elnök korábban személyesen találkozott az öngyilkos merényletben elhunyt katonák hozzátartozóival. „Az amerikai haderő 13 tagja, akiket elvesztettünk, hősök voltak, akik egy végső áldozatot hoztak a legmagasabb amerikai eszméink szolgálatában, miközben mások életét mentették meg.” - fogalmazott Biden szombati közleményében. „Bátorságuknak és önzetlenségüknek köszönhetően eddig több mint 117 000 veszélyben lévő ember került biztonságba” - tette hozzá.

Biden elnök szombaton, hírszerzési illetékesekkel folytatott tanácskozását követően arra figyelmeztetett: „nagyon valószínű”, hogy újabb merényletet követnek el a következő 24-36 órában a kabuli repülőtér ellen. Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége vasárnap hajnalban ismét arra figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el, illetve kerüljék el az afgán főváros repülőterének környékét, ne menjenek ki a reptérre és tartsák magukat távol a légikikötő kapuitól.

Kapcsolódó írásaink