Külföld

Söder egyszerre bírál és támogat

Schäuble szerint Laschet a legjobb jelölt

Elsősorban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) felelős a romló közvélemény-kutatási eredményekért a testvérpárt Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Markus Söder bajor kormányfő szerint.

A politikus a Passauer Neue Presse és a Donaukurier című lapoknak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, nagyon közel van a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag) választás, ezért el kell kezdenie harcolni a kereszténydemokratáknak, ha győzni akarnak. Szerinte fennáll a veszélye annak, hogy baloldali szövetségi kormány alakul, amely – mint mondta – adóemelésekkel, gazdasági hátrányokkal járna és bizonytalan időket hozna. A bajor politikus ismét elutasította, hogy a CDU/CSU kancellárjelöltjét, Armin Laschetet lecseréljék. Hangsúlyozta, hogy ő és a CSU is százszázalékosan Laschet mögött áll.

Véget kell vetni a jelölt leváltásáról szóló vitáknak Wolfgang Schäuble szerint is. A Bundestag elnöke a Rheinische Postnak adott interjúban úgy fogalmazott, a CDU/CSU a legalkalmasabb kancellárjelöltet állította, amelyet be is kell bizonyítaniuk a választási kampányban.

Laschet az afganisztáni krízis miatt változtatásokat sürgetett az európai politikában az Északrajna-vesztfáliai Nemzetközi Politikai Akadémia szerdai megnyitóján Bonnban. A CDU elnöke kiemelte: „Egy olyan Európára van szükségünk, amely képes cselekedni, külpolitikai szempontból pedig egységesebb és határozottabb”. Szerinte nem elég, ha az unió tud reagálni a válságokra, előrelátóbbnak is kell lennie.

Fej fej mellett áll a CDU/CSU és a szociáldemokrata SPD támogatottsága a Focus magazin megbízásából készített felmérés szerint is. A Cantar közvélemény-kutató intézet szerint a kereszténydemokratákra és az SPD-re is a németek 23 százaléka szavazna, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás. A Zöldek népszerűsége a felmérés szerint 18 százalék, a liberális FDP-é 12 százalék, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párté pedig 11 százalék.

Kapcsolódó írásaink