Külföld

Még mindig tart a kimenekítés Afganisztánból

Hiteles források szerint küszöbön áll egy terrortámadás a kabuli repülőtéren - mondta James Heappey, a brit védelmi minisztérium fegyveres erőkért felelős államtitkára csütörtökön a BBC televízióban.

Még mindig tart a kimenekítés Afganisztánból
Az amerikai légierő által közzétett fotón Afganisztánból kimenekítettek láthatóak, miután leszálltak a kuvaiti reptéren
Fotó: AFP/US Air Force/Ryan Brooks

Közlése szerint rengeteg ember reménykedik még abban, hogy elhagyhatja Afganisztánt - és tartózkodik emiatt a kabuli repülőtér közelében -, annak ellenére, hogy azon a környéken kifejezetten nagy a veszélye annak, hogy rövid időn belül öngyilkos merényletet követnek el. Hozzátette: részleteket nem árulhat el a fenyegetésről, de határozottan állította, hogy az amerikai és az ausztrál kormánynak is hiteles értesülései vannak arról, hogy "nagyon rövid időn belül nagyon súlyos" támadás következhet be a kabuli repülőtéren.

Nagy-Britannián kívül az Egyesült Államok és Ausztrália is arra szólította fel állampolgárait, hogy azonnal hagyják el a térséget. Nemrég Joe Biden amerikai elnök is arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet merényletre készülhet a repülőtér térségében.

Jean Castex francia kormányfő bejelentette az RTL francia rádióban, hogy péntek estétől már nem tudják folytatni az emberek evakuálását Kabulból. Múlt hét óta Franciaország több mint 2 ezer afgánt és mintegy száz saját állampolgárát menekítette ki az országból.

Trine Bramsen dán védelmi miniszter arra figyelmeztetett szerda este, hogy már nem biztonságos a kabuli repülőtérre közlekedni, ezért Dánia befejezi az emberek kimenekítését Afganisztánból. Bramsen szerint az utolsó dán gép Iszlámábádban landolt 90 emberrel - az utolsó dán diplomatákkal, katonákkal - a fedélzetén. Az utóbbi napokban Dánia nagyjából ezer embert hozott ki Afganisztánból a tálibok hatalomátvétele után

Luxembourg befogadásra buzdítja az uniós államokat

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerdán afgán menedékkérők befogadására szólította fel az uniós tagállamokat a radikális iszlamista tálibok afganisztáni hatalomátvétele nyomán.

„Európai megoldásra van szükség” - hangsúlyozta Asselborn újságíróknak nyilatkozva. Majd hozzátette, az afganisztáni menekültek befogadása európai döntés kell, hogy legyen.  
„Sajnálatos lenne, ha az EU-tagállamok megtagadnák a menekültek befogadását és az EU 450 millió lakosával nem tudná megoldani különösen nők és gyerekek elhelyezését” - mondta a luxemburgi tárcavezető.

Asselborn különösen azt kifogásolta, hogy a befogadás tekintetében egyfajta „kivárunk és meglátjuk” tendencia érvényesül. „Ez egy kissé elkeserít engem” - tette hozzá.

Az Európai Unió arra számít, hogy jelentősen meg fog növekedni az Afganisztánból érkező illegális bevándorlók száma.
Számos európai vezető elismerte annak szükségét, hogy befogadják azokat, akik az életüket féltve menekülnek a szélsőségesek uralmától tartva. Az Európai Unió ugyanakkor egységesen nem tett erre vonatkozó ígéretet. Sőt egyes vezető politikusok, köztük Sebastian Kurz osztrák kancellár elutasította afgánok tömeges befogadását, míg Nagy-Britannia hozzávetőleg 20 ezer ember befogadására tett ígéretet a dél-ázsiai országból az elkövetkező években.

Asselborn arról is beszámolt, hogy 15, luxemburgi kötődésű embert menekítettek ki Afganisztánból a belga hadsereg közbenjárásával.

Francois Bausch luxemburgi védelmi miniszter pedig élesen bírálta Donald Trump volt amerikai elnököt azért, amiért „hatalmas naivitással tárgyalt a tálibokkal” az amerikai csapatkivonásról, aminek következtében előállt a mostani helyzet.

Migrációs hullám aggasztja Bécset és Moszkvát

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az afganisztáni helyzet kapcsán egy lehetséges migrációs hullámról tárgyalt közös munkavacsorájukon - közölte szerdán az osztrák kancellár hivatalának egyik szóvivője Bécsben.

Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva az illetékes elmondta, hogy mindenekelőtt a nemzetközi politikai kérdések kerültek előtérbe a kancellár hivatalában tartott találkozón.

„A kancellár megerősítette, hogy a 2015-ös migrációs válság nem ismétlődhet meg” - ismertette a szóvivő, aki szerint a fehérorosz-litván határon kialakult menekültügyi helyzetet is megvitatták, amelyért európai politikusok Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt teszik felelőssé.

Figyelmeztetés az amerikai állampolgároknak, hogy kerüljék el a kabuli repülőteret

Figyelmeztetést adott ki szerdán az Egyesült Államok nagykövetsége Afganisztánban, hogy az amerikai állampolgárok kerüljék el a kabuli Hamid Karzai repülőteret.

A légikikötőből működő diplomáciai képviselet felszólította a repülőtér Abbey, illetve keleti és északi kapujánál várakozó amerikai állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el a bejáratok térségét.

A nagykövetség honlapján megjelent üzenet azonban nem adott indoklást, mindössze azt javasolta az amerikaiaknak, hogy legyenek résen, különösen a nagyobb tömegekben.

A brit és az ausztrál külügyminisztérium szintén figyelmeztetést adott ki saját állampolgárai számára terrorcselekmények veszélyére hivatkozva. „Amennyiben a repülőtér közelében tartózkodnak, menjenek biztonságos helyre és várjanak további utasításra” - olvasható a brit tárca honlapján.

A NATO egyik névtelenséget kérő diplomatája a figyelmeztetésekkel összefüggésben közölte, hogy a tálibok ígéretet tettek a biztonság fenntartására a repülőtér körül, ugyanakkor az Iszlám Állam szélsőségesei jelentette közvetlen fenyegetést sem lehet figyelmen kívül hagyni.
„A nyugati erők semmilyen körülmények között sem akarnak olyan helyzetbe kerülni, hogy támadásra vagy védekezésre kényszerüljenek bárki ellen Afganisztánban. A feladatunk szavatolni, hogy az evakuálás befejeződjön augusztus 31-vel” - mondta a NATO-diplomata.

A tálibok időközben megerősítették, hogy védelmet nyújtanak a légikikötő előtt gyülekező civileknek, ugyanakkor közölték, hogy a külföldi csapatoknak a hónap végén lejáró határidőig be kell fejezniük a kimenekítéseket.

„Őreink szintén életüket kockáztatják a kabuli repülőtérnél, rájuk is fenyegetést jelent az Iszlám Állam” - emelte ki a tálibok egyik tisztségviselője.

Nemrég Joe Biden amerikai elnök és más tisztségviselők is arra figyelmeztettek, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet merényletre készülhet a repülőtér térségében. A légikikötőnél ugyanis tömegek tolonganak annak reményében, hogy egy evakuációs repülőjárattal elhagyhatják Afganisztánt.

Mindazonáltal az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) szerdán este ismertetett jelentésében többnyire nyugodtnak minősítette a biztonsági helyzetet Afganisztán régióinak túlnyomó többségében a radikális iszlamista tálibok hatalomátvétele után.

Az OCHA szerint az ország déli részén továbbra is áldozatokat követelnek az útszéleken elrejtett robbanószerkezetek, illetve többen megsérültek a tartományi székhelyeken, amikor a szélsőségesek örömükben a levegőbe lövöldöztek.

Az északkeleti Baglán tartomány Puli-Hiszár, Dih Szalah és Bano körzeteiben összecsapások törtek ki a tálibok és helyi milíciák között. A The New York Times amerikai lap úgy tudja, ezeket a tálibok házkutatási akciói váltották ki. Kabulból és a fővárostól északkeletre fekvő Pandzssir tartományból több biztonsági incidensről és erőszakcselekményről érkezett jelentés. Pandzssir egyébként az egyetlen tartomány, amelyet nem foglaltak el a tálibok.

A keleti Dzsalálábádban két civil életét vesztette és hatan megsebesültek a nemzeti ünnep alkalmából tartott tüntetésen. Helyi újságírók szerint a tálibok tüzet nyitottak a tömegre.
Az OCHA szerint szombaton fegyveres összecsapások voltak a kelet-afganisztáni Lagmán tartomány Alingar nevű körzetében a tálibok és az Iszlám Állam dzsihadistái között.

Blinken: 4500 amerikai állampolgárt evakuáltak augusztus közepe óta

A 6000 beazonosított, Afganisztánban tartózkodó amerikai állampolgár közül 4500-at és családjukat már evakuálták augusztus közepe óta - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, hogy körülbelül 1500 amerikai állampolgárról van tudomásuk, aki továbbra is Afganisztánban tartózkodik, azonban nem biztosak abban, hogy mindegyikük el akarja hagyni az ázsiai országot. Vannak olyan amerikaiak, akik majd a helyzet alakulásának függvényében hozzák meg az Afganisztán elhagyásáról szóló döntésüket - tette hozzá Blinken.

Az Egyesült Államok diplomatái mintegy 500 emberrel beszéltek, és „agresszívan” próbálják elérni a többieket is - mondta a külügyminiszter, aki úgy fogalmazott: „Továbbra is hajthatatlanul próbáljuk elérni őket”.

„Naponta többször, több kommunikációs csatornán, telefonon, e-mailben, szöveges üzenetben keressük őket, hogy eldönthessük, el akarják-e hagyni az országot. A legfrissebb információkat és utasításokat kapják meg tőlünk arra vonatkozólag, hogyan tehetik ezt meg” - fejtette ki Blinken.

A külügyminiszter elmondta: az is nehezíti az amerikai tisztviselők munkáját, hogy nem minden amerikai állampolgár regisztráltatta magát a kabuli nagykövetségen azok közül, akik az elmúlt két évtizedben Afganisztánba utaztak. Ezen kívül - folytatta - vannak olyanok is, akik nem jelentették be az ázsiai országból történő távozásukat, így a külügyminisztériumnak időbe telik meghatároznia, hogy pontosan hány  amerikai állampolgár tartózkodik jelenleg Afganisztánban.

Blinken arról is beszélt, hogy az augusztus közepe óta, az Egyesült Államok által kimenekített 82300 ember 45-46 százaléka nő és gyermek.

Az végleges kivonulás augusztus 31-ai (keddi) határidejével kapcsolatban a tárcavezető kijelentette: a keddit leszámítva, „nincs határidő arra a munkára, hogy segítsünk a még ott lévő amerikai állampolgároknak, akik úgy döntenek, hogy el akarnak menni, és az afgánoknak, akik mellettünk álltak az évek során, és távozni akarnak, de eddig képtelenek voltak erre. Ez az erőfeszítés minden nap folytatódik, augusztus 31. után is” - fogalmazott a külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: a tálibok „nyilvánosan és magánúton is kötelezettséget vállaltak”, hogy lehetővé teszik az amerikaiaknak, más külföldieknek és a magukat veszélyben érző afgánoknak, hogy augusztus 31. után is távozhassanak Afganisztánból.  

Blinken ugyanakkor arról nem szólt, hogy vajon az Egyesült Államok augusztus 31. után is fenntart-e diplomáciai képviseletet Kabulban.

 Visszatértek Kabulból az orosz menekítőgépek

Leszállt a Moszkvához közeli Cskalovszkij repülőtéren az a négy katonai szállítógép, amely több mint ötszáz orosz, fehérorosz, kirgiz, tádzsik, üzbég és ukrán állampolgárt menekített ki Afganisztánból.

Az evakuálásban három Il-76-os és egy Il-62-es vett részt. A repülőgépek szerdán szálltak fel Kabulból, majd Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban is leszálltak, ahol kitették a helyi állampolgársággal rendelkező utasokat.

Gulam Mohammad Dzsalal, az Oroszországi Afgán Diaszpóraközpont vezetője az Interfaxnak szerdán kijelentette, hogy a kabuli orosz nagykövetség mintegy ezer embernek - afgán származású orosz állampolgároknak, orosz egyetemek hallgatóinak, valamint lakhatási és munkavállalási engedéllyel rendelkező személyeknek - engedélyezte a beutazást.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom