Külföld

Kötelezik Bident, hogy léptesse ismét életbe Trump bevándorlási programját

Az amerikai legfelsőbb bíróság szerdán arra kötelezte Joe Biden amerikai elnököt, hogy léptesse ismét életbe elődje, Donald Trump „Maradj Mexikóban” néven ismert bevándorlási programját.

Kötelezik Bident, hogy léptesse ismét életbe Trump bevándorlási programját
Bidennek újra életbe kell léptetnie Trump bevándorlási programját
Fotó: AFP/Anna Moneymaker

A konzervatív többségű bírói testület három liberális bíró ellenvéleménye mellett arra a megállapításra jutott, hogy a Biden-kormányzat feltehetően megsértette a szövetségi törvényeket, amikor februárban hatályon kívül helyezte a hivatalosan Bevándorló Védelmi Programot (MPP).

Ennek értelmében korábban arra kötelezték a közép-amerikai menedékkérőket, hogy Mexikóban várják meg, amíg az amerikai hatóságok elbírálják a kérelmüket.

A legfelsőbb bíróság mostani határozatával a Biden-kormányzat erőfeszítései ellenére helyt adott Matthew Kacsmaryk texasi szövetségi bíró múlt héten hozott döntésének, amellyel ismét életbe léptette a bevándorlási programot.

Az amerikai kormány augusztus közepén tette közzé, hogy meghaladta a 212 ezret az illegális határátlépési kísérletek száma az amerikai-mexikói határon júliusban, ami a legmagasabb szám az ezredforduló óta.

A republikánusok ezt a fejleményt annak tudták be, hogy a demokrata párti Biden januári hivatalba lépése óta igyekezett visszavonni elődje szigorú bevándorlásellenes intézkedéseit, így az MPP programot is.

A bevándorlást támogató jogvédők ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy a „Maradj Mexikóban” program veszélyes körülményeknek teszi ki a főleg közép-amerikai országokból származó migránsokat a mexikói határvárosokban.

Kapcsolódó írásaink

Egyre kínosabb helyzetben Biden

ĀA délkelet-ázsiai körútra induló Kamala Harris alelnök nevetve nyilatkozott az afgánhelyzetről az újságíróknak, miközben egyre többen bírálják az evakuálás alakulását