Külföld

A szlovák elnök szerint a jogállamiságot ásta alá a Malina Hedvig elleni támadás

Tizenötéves évforduló

Zuzana Caputová szlovák államfő a felvidéki diáklány, Malina Hedvig nacionalista indíttatású bántalmazásának tizenötödik évfordulóján emlékezett meg az incidensről.

A szlovák elnök szerint a jogállamiságot ásta alá a Malina Hedvig elleni támadás
Zuzana Caputová
Fotó: MH

Szavai szerint ez az ügy a mai napig egyet jelent a jogállamiság csődjével. Hozzátette, a támadás az akkor rohamosan romló szlovák–magyar kapcsolatok hátterében történt, és ahelyett, hogy megfelelő módon kivizsgálták volna, a nő újabb megfélemlítési kampány áldozata lett.

„Az államapparátus ellene fordult, egy átlagos polgár ellen, az államhatalom képviselői úgy forgatták meg a jogot, hogy épp őt akarták bíróság elé állítani, nem pedig támadóit” – hangsúlyozta Caputová. Rámutatott arra is, hogy támadóit sosem vonták felelősségre, miközben Malina Hedvignek Szlovákián kívül kellett menedéket találnia. „A bocsánatkérés, amelyben részesült, csak egy része lehet annak az elégtételnek, amelyet az évekig tartó megpróbáltatásokért kapott” – tette hozzá.

„Erről az igazságtalanságról sosem szabad megfeledkeznünk” – zárta szavait a szlovák elnök. A diáklányt 2006-ban Nyitrán támadták meg, a tettesek az ingére a „magyarok a Duna mögé” szlogent festették. A feljelentést a szlovák rendőrség azzal zárta le, hogy az incidens meg sem történt. Az ügyben végül az Emberi Jogok Európai Bírósága a magyar diáklánynak adott igazat.

Kapcsolódó írásaink