Külföld

Lengyel–magyar kiállás az erős Európáért

Visegrádi identitás

Közös nyilatkozatot fogadtak el Európa jövőjéről szerdán a délkelet-lengyelországi Krasiczynban szervezett lengyel–magyar nyári egyetemen.

A részt vevő fiatalok közösséget vállalnak Európa olyan alapértékeivel mint a család, a demokrácia, az emberi méltóság, a véleményszabadság, az EU mélyreható reformját szorgalmazzák, ezenkívül hangsúlyozzák felelősségérzetüket nemzeteik, a közép-európai régió és Európa iránt, hitet tesznek Európa keresztény gyökerei mellett. „Nemzeti és visegrádi identitásunk, hagyományaink és kultúránk önálló, egyenrangú értéket képviselnek, amelyet érvényesíteni kell az EU fórumán is” – írták.

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, az EU eredeti rendeltetése nem az volt, hogy a tagállamok egymást támadják, hanem az, hogy a tagállamok közötti észszerű vitának kereteket biztosítson akkor, amikor tudvalevő, hogy Európában nem mindenki gondolja ugyanazt és ugyanúgy. A varsói Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet által szervezett esemény péntekig tart 150 egyetemista részvételével.

Kapcsolódó írásaink