Külföld

Lampedusa szigete ismét zsúfolásig telt migránsokkal

Matteo Salvini szerint menekülttáborrá változtatja Olaszországot a baloldali belügyminiszter

A súlyosbodó migrációs helyzet miatt találkozót kért Mario Draghi olasz kormányfőtől Matteo Salvini. A jobboldali Liga párt vezetője elégedetlen a jelenlegi baloldali miniszterelnökkel, aki szerinte menekülttáborrá változtatja Olaszországot.

Lampedusa szigete  ismét zsúfolásig  telt migránsokkal
Minden nap tömegek érkeznek Lampedusára, a befogadóközpont megtelt
Fotó: AFP/Mauro Seminara

Kevesebb mint huszonnégy óra leforgása alatt több mint ezer migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusára – közölte az MTI. A szigetre kedden rekordszámú, huszonkét bárka érkezett. A történtek miatt Matteo Salvini a Liga jobboldali kormánypárt vezetője Luciana Lamorgese baloldali belügyminiszter lemondását követelte.

„Ha egy miniszter alkalmas
a feladatára, be kell bizonyítania, ha el akar érni valamit, ki kell mutatnia, máskülönben le kell mondania pozíciójáról valaki más javára” – fogalmazott Salvini a Comunione e Liberazione katolikus mozgalom éves közéleti találkozóján Riminiben az ANSA olasz hírügynökség szerint. A politikus hozzátette, hogy Lamorgese menekülttáborrá változtatja Olaszországot. A Liga vezetője a migránsok növekvő száma miatt találkozót kért Mario Draghi olasz miniszterelnöktől, amelyen szeretné, ha
a belügyminiszter is részt venne.

Belügyminisztériumi források szerint egyébként a hét eleje óta közvetlen kommunikációs csatornát működtetnek az olasz és a tunéziai hatóságok az észak-afrikai partokról induló, migránsokkal teli bárkákkal és az embercsempészek tevékenységével kapcsolatos gyors információcsere érdekében. Az olasz belügyi tárca adatai szerint csak hétfőn 159 migránst tartóztatott fel a tunéziai parti őrség.

Olaszország partjaira január elseje óta mintegy harmincötezer menedékkérő érkezett, a tavalyi év ugyanezen időszakában számuk 16 ezer volt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kedden felszólította Lengyelországot, hogy fogadja be a több mint két hete a lengyel–fehérorosz határon rekedt migránsok csoportját. Christine Goyer, az UNHCR lengyelországi képviselője közölte: a genfi menekültügyi egyezmény értelmében, amelyet Lengyelország is aláírt, a menedékkérőket nem büntethetik határsértés miatt.

A varsói kormány ellenzi a huszonnégy fős csoport befogadását. A lengyel határőrség nem engedi át őket a zöldhatáron, visszafordulásukat viszont a fehérorosz tisztviselők akadályozzák meg. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint a menedékkérők befogadása egyet jelentene azzal, hogy engedtek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök zsarolásának.
A spanyol parti őrség közlése szerint egyébként tegnap legalább tíz migráns eltűnt egy hajótörést követően a spanyolországi Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetétől keletre.

Sebastian Kurz határozottan elutasítja a kvótát


Nem akarja bátorítani az embercsempészeket és az illegális migránsokat az osztrák kormány, ez az egyik oka annak, hogy Sebastian Kurz kancellár határozottan nemet mondott az afganisztáni menedékkérők kvóta szerinti elosztására – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A lap szerint Kurz (képünkön) már csak azért is ragaszkodik keményvonalas migrációs politikájához, mert ezzel hozta fel korábban gyengélkedő pártját a népszerűségi listák élére. Kurz attól is tarthat, hogy a Németországban elutasított migránsokat Ausztriába küldik vissza. Alexander Van der Bellen, Ausztria zöldpárti államfője viszont egy eseményen arról beszélt, az EU-nak és benne Ausztriának jogi, morális és politikai kötelessége befogadni a menekülőket.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink