Külföld

Több mint ezer migráns érkezett Lampedusa szigetére

Több mint ezer migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére kedden.

Több mint ezer migráns érkezett Lampedusa szigetére
Január elseje óta mintegy 35 ezren érkeztek Olaszország partjaira a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett csaknem 16 ezerhez képest
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

Kevesebb mint 24 óra leforgása alatt rekordszámú, 22 bárka érte el a szigetet, amelynek egyetlen befogadóközpontja már így is reménytelenül túlzsúfolt.

A migrációs hullám láttán Matteo Salvini, a jobboldali kormánypárt Liga vezetője Luciana Lamorgese belügyminiszter lemondását követelte. „Azt kérdezem, mit tett az utóbbi hónapokban a migráció megfékezése érdekében? El kell gondolkodni egy minisztercserén” - jelentette ki Salvini, aki szerint Lamorgese „nem teszi a dolgát, és Olaszországot menekülttáborrá változtatja”.

Lamorgese azzal válaszolt, hogy a hét eleje óta közvetlen kommunikációs csatornát alakítottak ki az olasz és a tunéziai hatóságok az észak-afrikai partokról induló, migránsokkal teli bárkákkal és az embercsempészek tevékenységével kapcsolatos gyors információcsere érdekében .

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint csak hétfőn 159 migránst tartóztatott fel a tunéziai parti őrség, ugyanakkor több kisebb csónak is el tudott indulni Európa partjai felé.

A belügyi tárca adatai szerint január elseje óta mintegy 35 ezren érkeztek Olaszország partjaira a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett csaknem 16 ezerhez képest.
 

Kapcsolódó írásaink

Ostrom Szicília partján

ĀMeghaladta a harmincezret az olaszországi partokra érkezett migránsok száma, a jobboldal azonnali intézkedéseket követel a kormánytól, a belügyminiszter egyelőre nem aggódik